Wat is een opschortende voorwaarde?

Wat is een opschortende voorwaarde?

In tegenstelling tot de optie, is het inlassen van een opschortende voorwaarde geen eenzijdige verbintenis, maar een overeenkomst waarbij koper en verkoper hun akkoord nog laten afhangen van de vervulling van een voorwaarde. Meestal wordt die voorwaarde gesteld door de kandidaat-koper.

Hoe opschortende voorwaarden formuleren?

Een opschortende voorwaarde is pas geldig wanneer zij duidelijk is omschreven en niet uitsluitend afhangt van de wil van één van de partijen. Bijvoorbeeld de voorwaarde ‘Ik zal betalen als ik zin heb’ is niet geldig omdat de voorwaarde volledige afhankelijk is van de wil van de koper.

Kan verkoper opschortende voorwaarde weigeren?

Als verkoper is zo’n opschortende voorwaarde een hele beperking: je kan niet meer aan een ander verkopen. Maar als die kandidaat over enkele weken meldt dat het niet gelukt is bij de banken, dan is er helemaal geen verkoop. De verkoopovereenkomst gaat dan teniet en jij blijft achter met lege handen.

Wat moet er gebeuren met prestaties die al verricht zijn wanneer er aan een ontbindende voorwaarde wordt voldaan?

Het komt erop neer, dat wanneer een bepaalde afgesproken verbintenis plaatsvindt, de verplichting (en vaak daarmee de gehele overeenkomst) vervalt. Zolang er nog geen beroep is gedaan op een van de ontbindende voorwaarden in de overeenkomst, moeten de verplichtingen gewoon worden nagekomen.

Hoe lang opschortende voorwaarden?

Opschortende voorwaarden Wanneer de verkoper akkoord gaat met een opschortende voorwaarde voor een lening, leggen jullie samen een periode vast binnen dewelke de financiering moet worden toegekend. Drie à vier weken is een gebruikelijke termijn.

Wat als compromis niet doorgaat?

Het verbreken van een compromis leidt in de meeste gevallen tot een fikse schadevergoeding die kan oplopen tot 10% van de totale verkoopprijs. Je doet er dus goed aan om grondig na te denken over het ondertekenen van een compromis!

Waar op letten bij compromis?

De verkoper moet bij het ondertekenen van het compromis de volgende attesten kunnen voorleggen:

  • bodemattest.
  • keuring van de elektriciteit.
  • EPC (energieprestatiecertificaat)
  • stedenbouwkundig uittreksel.

Welke gegevens nodig voor compromis?

Een betere naam voor het compromis is de “onderhandse verkoopovereenkomst.” De ondertekening verklaart dat er een wilsovereenstemming is tussen de koper en verkoper over zowel het voorwerp van de verkoop (de woning), de prijs van het verkochte goed (de aankoopprijs) en de identiteit van de partijen (koper en verkoper).

Wat als verkoper compromis niet tekent?

De latere akte bij de notaris bevestigt de officiële verkoop en alle partijen zijn gedwongen dit te tekenen. Alleen wanneer de voorwaarden van de compromis/verkoopovereenkomst niet voldaan of geschonden werden, kan de verkoop bij het tekenen van de akte niet doorgaan. Dan zal je helaas de verkoop niet kunnen afdwingen.

Wat is het gevolg van het intreden van een ontbindende voorwaarde?

Het opnemen van een ontbindende voorwaarde in een overeenkomst laat de overeenkomst gewoon direct ontstaan. Alle verplichtingen moeten en kunnen dus ook gewoon worden nagekomen. Zodra een bepaalde gebeurtenis intreedt, ontstaat de verplichting of ontstaan de verplichtingen.

Wat zijn de gevolgen van ontbinding?

Ontbinding heeft geen terugwerkende kracht (zoals vernietiging dat wel heeft). Dat betekent dat de prestaties die al zijn verricht hun rechtsgrond niet verliezen. In plaats daarvan ontstaan er ‘ongedaanmakingsverbintenissen’. Dat betekent dat de prestaties die al zijn verricht moeten worden teruggedraaid.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven