Wat is een Plasmastaart?

Wat is een Plasmastaart?

Kometen hebben meestal twee staarten. De helderste, wit-gele staart bestaat uit neutraal gas en stof dat het zonlicht reflecteert. De zwakkere, blauwe staart is de plasmastaart, die bestaat uit ionen (elektronisch geladen moleculen).

Wat betekent het woord komeet?

(astronomie)licht hemellichaam van ijs, gas en stof, beweegt zich in een baan ver buiten die van de planeten, die bij het naderen van de zon een wolk van gas en gruis in de vorm van een staart ontwikkelt.

Wat zijn sterren planeten en kometen?

Een komeet is niets anders dan een steenklomp, met ijs, gas en stof. Kometen draaien rondjes om de zon, net als de planeten. Sommigen staan ver weg, sommigen dichtbij. Dus doet de ene komeet erg lang om z’n rondje, terwijl de andere komeet met een paar jaar al rond is geweest.

Hoe groot is de kans dat je geraakt wordt door een meteoriet?

Een kernwapen van 1 000 megaton Kans dat je door een meteoriet geraakt wordt en daarbij het leven laat: ongeveer 1 op 1 500 000 000. Kans dat je door een meteorietinslag wordt gedood zonder geraakt te worden: 1 op 700 000.

Wat is een elliptische baan?

Een baan is de weg die een object aflegt rond een bepaald punt in de ruimte, bijvoorbeeld de weg die de maan rond de aarde aflegt. Banen worden bepaald door de zwaartekracht en zijn vaak ‘elliptisch’, ofwel eivormig.

Wat is het verschil tussen Kortperiodieke en Langperiodieke kometen?

Onder de kortperiodieke kometen vinden we bijvoorbeeld Halley, Encke, Tempel-Tuttle en Swift-Tuttle. De langperiodieke kometen hebben zeer grote banen, waarbij ze slechts eens in de vele duizenden jaren in de buurt van de zon komen. Ze zijn dan ook nog erg “jong” en hebben nog veel oermateriaal behouden.

Hoe ontstaan komeet?

Ze bestaan uit ijs, stof en kleine rotsachtige deeltjes en kunnen soms hele gekke banen rond de zon aanhouden. Kometen beschikken vaak over een staart. Wanneer de ijsbal bij de zon of een andere ster in de buurt komt, warmt ‘ie op. Zo ontstaat een voor kometen zo kenmerkende stofstaart en coma (stoffige atmosfeer).

Waar komen de kometen vandaan?

De Oortwolk Kometen met een lange omlooptijd van meer dan 200 jaar doorkruisen op willekeurige, chaotische wijze de planeetbanen. Naar alle waarschijnlijkheid zijn ze afkomstig uit de vermeende Oortwolk, die het zonnestelsel omringt en zich uitstrekt over een afstand van meer dan 150.000 AE.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven