Inhoudsopgave
Wat is een radiografie onderzoek?
Bij een radiografie wordt met behulp van röntgenstralen (ook X-stralen genoemd) een foto van het inwendige lichaam gemaakt. Radiografie is de oudste, en nog altijd meest toegepaste techniek. Tijdens het onderzoek ligt, zit of staat u op een tafel met daartegenover een röntgenbuis.
Is radiologie hetzelfde als rontgen?
De meest gebruikte stralen zijn de röntgenstralen of X-stralen (röntgenfoto’s, CT-scan), maar tegenwoordig wordt ook meer en meer gebruikgemaakt van geluidsgolven (echografie) en magnetische velden (NMR, MR of MRI (-scan)).
Kan je kanker zien op een röntgenfoto?
Zeer veel tumoren kunnen met radiologisch onderzoek in beeld gebracht worden. Meestal worden in het begin eenvoudige röntgenfoto’s gemaakt, omdat dat meestal snel gaat en al zeer veel nuttige informatie kan opleveren.
Kan je een ontsteking zien op een RX?
Botdensitometrie (DEXA) is een onderzoek waarbij de dichtheid van het bot in de onderrug en de heup wordt gemeten. Een botdensitometrie spoort osteoporose (botontkalking) op en geeft een schatting over het risico op botbreuken.
Is een ontsteking te zien op een röntgenfoto?
Op een röntgenfoto zijn de tanden en het kaakbot vele malen beter zichtbaar dan met het blote oog. Zo kunnen er bijvoorbeeld (beginnende) gaatjes, ontstekingen en eventuele andere afwijkingen van de tanden of kiezen onderzocht worden.
Hoeveel straling geeft een röntgenfoto?
De hoeveelheid straling verschilt per test en wordt uitgedrukt in millisievert (mSv). Een röntgenfoto van de borstkas bijvoorbeeld komt gemiddeld overeen met ongeveer 0,05 mSv, een mammografie met 0,24-0,48 mSv, een CT-scan van de borstkas met ongeveer 7-8 mSv.
Wat zijn de effecten van röntgenstraling?
Röntgenstraling is een vorm van ioniserende straling en kan in stoffen waar hij op valt chemische reacties teweegbrengen. Als de bestraalde stof levend weefsel is, kan dit leiden tot stralingsschade aan het DNA, en dus tot mutaties, en eventueel tot kanker.
Hoe ontstaat röntgenfoto?
Een röntgenfoto is een schaduwbeeld van het onderzochte lichaamsdeel, afhankelijk van het soort weefsel. De röntgenstralen gaan vrijwel ongestoord door de lucht in de longen, wat moeilijker door bijvoorbeeld spieren en lever, en het moeilijkst door het bot.