Inhoudsopgave
- 1 Wat is een re-integratie?
- 2 Wat is re-integratie UWV?
- 3 Wat zijn re-integratie werkzaamheden?
- 4 Wat doet een re Integratiebegeleider van het UWV?
- 5 Wat is integratie maatschappij?
- 6 Wat zijn reintegratie activiteiten?
- 7 Wat moet een werkgever doen bij re-integratie?
- 8 Wat te doen bij re-integratie?
- 9 Wat is niet meewerken aan re-integratie?
- 10 Wat te doen als werkgever niet meewerkt aan re-integratie?
Wat is een re-integratie?
Als uw medewerker arbeidsongeschikt wordt, of ziek is en er langdurig ziekteverzuim dreigt, moet u als werkgever samen met uw medewerker aan de re-integratie werken. Het doel is om uw medewerker zo snel mogelijk (geheel of gedeeltelijk) weer aan het werk te krijgen. Dit heet re-integratie.
Wat is re-integratie UWV?
Het is de bedoeling dat u tijdens uw ziekte gaat werken, op het moment dat u dat kunt. Ook als dit betekent dat u ander werk gaat doen dan u eerder deed. Tijdens uw Ziektewet-uitkering krijgt u een re-integratiebegeleider. …
Hoe verloopt een re-integratie?
Dat heet re-integratie. Re-integratie eerste spoor – De werknemer gaat weer werken bij zijn huidige werkgever. Eventueel in een nieuwe of aangepaste functie. Re-integratie tweede spoor – De werknemer kan niet meer terecht bij zijn huidige werkgever en krijgt ander ‘passend werk’ bij een andere werkgever.
Wat wordt bedoeld met integratie?
Integratie is de opname in een (groter) geheel. Het gaat daarbij voornamelijk om de opname van personen of bepaalde bevolkingsgroepen in de maatschappij. Een belangrijk kenmerk van integratie is dat de opname van personen of bevolkingsgroepen van beide kanten komt.
Wat zijn re-integratie werkzaamheden?
Als u (langdurig) ziek wordt, dan moet u samen met uw werkgever aan de slag om u weer terug op het werk te krijgen. Uitgangspunt is daarbij een terugkeer naar uw eigen werk. U hoeft dus niet zomaar akkoord te gaan met een totaal andere functie of andere werkzaamheden.
Wat doet een re Integratiebegeleider van het UWV?
Tijdens uw Ziektewet-uitkering krijgt u een re-integratiebegeleider. Uw re-integratiebegeleider houdt in de gaten of het Plan van aanpak goed wordt uitgevoerd. Vindt u samen dat het Plan van aanpak nog steeds voldoet? Dan werkt u gewoon verder aan de re-integratie zoals u heeft afgesproken.
Hoe lang duurt een re-integratie?
Samen met uw werkgever moet u er alles aan doen om snel weer aan het werk te gaan. U en uw werkgever moeten daarbij een aantal stappen volgen. Die stappen heten samen re-integratietraject. Een re-integratietraject duurt maximaal 104 weken.
Wat als re-integratie niet lukt?
De eerste stap bij re-integratie is kijken of je je eigen werkzaamheden weer zal kunnen verrichten. Als dit niet lukt, zal de werkgever zoeken naar ander werk binnen het bedrijf dat je misschien wel kunt doen. Dan zal de re-integratie tweede spoor van toepassing zijn.
Wat is integratie maatschappij?
Integratie is het socialisatieproces van acculturatie waarbij leden van een niet-dominante groep zich mengen met de dominante groep, maar daarnaast contact onderhouden met de andere leden van de eigen groep.
Wat zijn reintegratie activiteiten?
re-integratieactiviteiten: terugkeer naar werk. Re-integratieactiviteiten zijn alle inspanningen die jij en je medewerker samen ondernemen om ervoor te zorgen dat je medewerker, na zijn ziekteperiode, weer snel aan het werk kan. Het advies van de bedrijfsarts speelt hierbij een grote rol.
Is het re-integratie of reïntegratie?
De correcte spelling is re-integratie. Afleidingen met het voorvoegsel re- worden aan elkaar geschreven, maar krijgen een koppelteken als er zich klinkerbotsing voordoet. Er is klinkerbotsing als twee klinkers ten onrechte als één lange klank of als een tweeklank uitgesproken kunnen worden.
Tijdens uw ziekte en de re-integratie houden u en uw werkgever contact. Minimaal 1 keer in de 6 weken heeft u een gesprek over hoe het gaat. U bekijkt of u samen het plan van aanpak moet aanpassen. Uw werkgever houdt in uw re-integratiedossier bij wat u bespreekt en welke afspraken u maakt.
Wat doet een re-integratie adviseur?
Wat is een re-integratiecoach? Een re-integratiecoach is iemand die – meestal in opdracht van de werkgever – zieke werknemers helpt bij het zoeken van een baan of re-integratieplek. Dat betekent dat de werknemer door de coach wordt begeleid bij het vinden van een passende werkplek.
Wat moet een werkgever doen bij re-integratie?
De werkgever moet alle re-integratie inspanningen bijhouden in een re-integratiedossier. Dit vormt de basis van het re-integratieverslag dat aan het einde van het re-integratietraject moet worden opgemaakt en dat dient om te beoordelen of werkgever en werknemer wel voldoende hebben gedaan.
Wat te doen bij re-integratie?
U en uw werkgever richten zich in de eerste plaats op terugkeer naar uw eigen werk. Dit doet u samen met de bedrijfsarts of de arts van de arbodienst. Lukt dat niet (meteen)? Dan kunnen zij u en uw werkgever adviseren over de mogelijkheden die u nog wél heeft om te werken.
Re-integratie eerste spoor: vervangende werkzaamheden De eerste stap bij re-integratie is kijken of je je eigen werkzaamheden weer zal kunnen verrichten. Als dit niet lukt, zal de werkgever zoeken naar ander werk binnen het bedrijf dat je misschien wel kunt doen. Je werkgever zal als eerste kijken naar deze oplossing.
Wat verdient een re-integratie?
De Reïntegratie Coach verdient in het begin ongeveer €2200 bruto per maand, wat kan oplopen tot ongeveer €3100 bruto per maand. De bedragen zijn afhankelijk van opleiding, ervaring en werkgever.
Hoe werkt een reïntegratiebureau?
Het re-integratiebureau stelt met een arbeidsdeskundig onderzoek vast wat de mogelijkheden zijn van de zieke werknemer binnen en buiten de organisatie. Er vindt dan een inventarisatie plaats van wat de werknemer nog aan kan, wat de reële verwachtingen zijn maar ook hoe het zit met de wet- en regelgeving.
Wat is niet meewerken aan re-integratie?
Als een werknemer niet of onvoldoende meewerkt aan zijn eigen re-integratie kan dat een reden zijn om de werknemer te ontslaan. Er moet dan wel aan een aantal voorwaarden zijn voldaan. De wet stelt hier als eis dat de werkgever de werknemer schriftelijk moet aanmanen om alsnog zijn verplichtingen na te komen.
Wat te doen als werkgever niet meewerkt aan re-integratie?
Als uit het re-integratieverslag bij de WIA-aanvraag blijkt dat uw werkgever onvoldoende re-integratie-inspanningen geleverd heeft, moet hij tot maximaal een jaar uw loon blijven doorbetalen. Uw werkgever moet in die situatie geen twee, maar uiteindelijk drie jaar lang uw loon blijven doorbetalen.
Hoe werkt re-integratie?
Re-integratie als u niet werkt en geen uitkering heeft Dan kan uw gemeente u misschien helpen bij uw re-integratie. U schrijft zich dan eerst in als werkzoekende bij UWV. Daarna beoordeelt de gemeente of u inderdaad hulp bij uw re-integratie nodig heeft.