Inhoudsopgave
Wat is een referendum?
Referendum. Een referendum is een volksstemming over een bepaalde politieke kwestie. Over referenda wordt in Nederland al decennialang gediscussieerd. Voorstanders vinden deze volksstemmingen een goede manier om burgers meer invloed te geven. Tegenstanders zeggen dat in een representatieve democratie volksvertegenwoordigers zijn gekozen om
Is het mogelijk om een raadgevend referendum te houden?
In Nederland bestaat de mogelijkheid om een raadgevend referendum te houden sinds 1 juli 2015 op basis van de Wet Raadgevend Referendum. In principe is dat mogelijk voor alle aangenomen wetten tenzij uitzonderingen van kracht zijn. Zo is het niet mogelijk om een referendum te verzoeken over rijkswetten, de begroting, of het koningshuis.
Wat is een referendum nou precies?
Maar wat is zo’n referendum nou precies? Een referendum, ook wel volksraadpleging genoemd, is het voorleggen van een vraag met betrekking tot wetgeving of een te nemen besluit aan de kiesgerechtigden in een land of een bepaald gebied.
Wanneer wordt een raadgevend referendum afgeschaft?
Als aan die voorwaarde is voldaan, wordt een referendum gehouden. In 2018 is het raadgevend referendum weer afgeschaft. Als de meerderheid bij referendum tegen de wet stemt, en de opkomst is boven de 30%, wordt de wet niet van kracht, tenzij hij opnieuw wordt goedgekeurd door het parlement.
Wat is een raadgevend referendum?
Raadgevend referendum. Een raadgevend referendum is een referendum dat door een groep burgers is aangevraagd, met als doel de volksvertegenwoordiging raad te geven omtrent een wetsvoorstel. Het is de tegenhanger van het raadplegend referendum, dat door de volksvertegenwoordiging wordt uitgeschreven om de mening van de burgers te raadplegen.
Wanneer is een raadgevend referendum ingetrokken?
In juli 2018 is de Wet Raadgevend Referendum ingetrokken. Een bindend referendum is vooralsnog niet mogelijk omdat daarvoor de Grondwet gewijzigd moet worden. Het voorstel om een correctief referendum in te voeren is in 2017 verworpen door de Tweede Kamer. Eind 2018 adviseerde de Staatscommissie Parlementair Stelsel in haar eindrapport ‘Lage
Waarom zorgt het referendum voor meer publiek debat?
Het referendum zorgt voor draagvlak voor het beleid. Wetten en besluiten worden meer aangepast aan de wensen en noden van de burgermaatschappij. Er is een langer en veel intensiever publiek debat, maar als besluiten eenmaal genomen zijn is er brede steun en kunnen ze vlot worden uitgevoerd. Het referendum zorgt voor meer publiek debat.
Wat zijn de mogelijkheden van referenda?
Referenda geven ook mogelijkheden aan politici om hun standpunten veel breder voor het voetlicht te brengen. Het publieke debat wordt onder invloed van referenda zakelijker, omdat een referendum gaat om één afgebakende zaak, terwijl in verkiezingsdebatten alle issues chaotisch door elkaar heen lopen.
Wat is een correctief referendum?
Een correctief referendum is dus gericht op het tegenhouden of terugdraaien van een overheidsbeslissing en is over het algemeen bindend. Decisoir referendum. Bindend referendum. Facultatief referendum. Raadplegend, niet verplicht, referendum. Niet-bindend referendum. Een referendum waarvan de overheid de uitslag naast zich neer mag leggen.
Een correctief referendum is een referendum dat op initiatief van kiesgerechtigden geschiedt en over wetsvoorstellen gaat die al zijn aangenomen door zowel de Eerste als de Tweede Kamer. De wetgevende macht is verplicht de uitslag van het referendum te honoreren.
Wat was de opkomst bij de uitslag bij dit referendum?
Volgens de uitslag was 61,5 procent tegen en 38,5 procent vóór. De opkomst bij dit referendum was 63,3 procent. De toenmalige premier Balkenende sprak na het bekendmaken van de uitslag zijn teleurstelling uit over de verwerping.
Hoe kunnen gemeenten referenda houden?
Gemeentelijke referenda. Gemeenten kunnen referenda houden, als zij een referendumverordening opstellen. Zo’n referendum mag niet bindend zijn. Grondslag daarvoor is artikel 121 van de Gemeentewet die gemeenten de mogelijkheid geeft om een verordening in te stellen zolang die niet tegen bestaande wetgeving ingaat.