Inhoudsopgave
- 1 Wat is een resultaatverantwoordelijk team?
- 2 Wat is resultaatverantwoordelijk?
- 3 Waarom zelforganisatie niet werkt?
- 4 Waarom zelforganiserende teams?
- 5 Wat levert zelforganisatie op?
- 6 Wat is het verschil tussen een zelfsturend en een zelforganiserend team?
- 7 Wat is een zelforganiserende organisatie?
- 8 Wat is een zelforganisatie?
Wat is een resultaatverantwoordelijk team?
Resultaatverantwoordelijke teams zijn zelf verantwoordelijk voor resultaatafspraken. Deze worden samen met een manager op afstand opgesteld. Resultaatverantwoordelijke teams geven ruimte aan de autonomie en de professionaliteit van de medewerkers. Behalve prestaties neemt ook het werkplezier toe.
Wat is resultaatverantwoordelijk?
Een <resultaatverantwoordelijk team> is een semi-autonome productie-unit die over het algemeen een afgerond product aflevert en waarin de medewerkers de verantwoordelijkheid dragen voor de kwaliteit en het tijdig leveren van hun product. Het team voelt zich ‘zelfstandig’ verantwoordelijk voor haar klanten.
Waarom zelforganisatie?
Zelforganisatie stimuleert een noodzakelijke beweging van “medewerkers beheersen en controleren” naar “kundige professionals vertrouwen”. Een beweging waarin niet meer vóór medewerkers, maar mét medewerkers wordt gedacht over werk. Wanneer zelforganisatie goed uitgevoerd wordt leidt dit tot meer tevreden medewerkers.
Waarom zelforganisatie niet werkt?
Zij hebben vaak een afgebakend takenpakket en nemen hun verantwoordelijkheden. Wanneer zij hun werk niet goed doen, zijn er namelijk grote gevolgen die klanten direct merken, en dit willen ze graag voorkomen. Maar wanneer er meer dan vijf mensen in een zelfsturend team zitten, ontstaan de problemen.
Waarom zelforganiserende teams?
Zelforganiserende teams voelen verantwoordelijkheid, zijn gemotiveerd en creatief. Ze stellen de organisatie in staat om daadwerkelijk daadkrachtig, snel en proactief in te spelen op verandering. Binnen zelforganiserende teams hoeven de managers niet meer te sturen vanuit controle, maar vanuit betrokkenheid.
Wat doet een zelforganiserend team?
Zelforganiserend teams definitie: Een relatief vaste groep van medewerkers (10-15) die gezamenlijk verantwoordelijk is voor het totale proces waarin een product of dienst tot stand komt dat aan een interne of externe klant geleverd wordt. Zelforganisatie kan goed omgaan met de soms vele variaties in werk en aanbod.
Wat levert zelforganisatie op?
Een van de grote voordelen van zelforganisatie is dat je kunt specialiseren. Teams kunnen elkaar helpen en ondersteunen met specifieke kennis, zonder dat daar een afdeling of management voor nodig is.
Wat is het verschil tussen een zelfsturend en een zelforganiserend team?
Een zelfsturend team bepaalt zelfstandig de teamdoelen en kaders en beoordeelt zichzelf. Binnen de algehele kaders van de organisatie, uiteraard. Bij zelforganiserende teams zijn de hoofddoelen en kaders van tevoren vastgesteld.
Wat wordt er bedoeld met zelforganisatie?
Bij zelforganisatie werkt elke groep naar hetzelfde doel van de organisatie toe. De beslissingsbevoegdheid ligt niet bij een hoger management of directie maar is gestructureerd verdeeld binnen het hele proces en door de hele organisatie.
Wat is een zelforganiserende organisatie?
Wat is een zelforganisatie?
Wat is zelforganisatie in de zorg?
In een zelfsturing of zelforganisatie zie je dat er meer wordt samengewerkt met andere disciplines en over organisatiegrenzen heen. Dat betekent voor cliënten een integrale aanpak met invalshoeken van verschillende disciplines zodat de beste zorg voor de cliënt ontstaat.