Inhoudsopgave
Wat is een te hoge bloeddruk zwangerschap?
1 op de 20 vrouwen krijgt een hoge bloeddruk in de zwangerschap. Dit wordt hypertensie genoemd. Hierbij is je bloeddruk continu (tenminste twee keer met een tussenpoos van minimaal 6 uur) groter of gelijk aan 140/90. Normaal gesproken is je bloeddruk de eerste zes maanden meestal wat lager dan voor de zwangerschap.
Wat is een normale bloeddruk tijdens de zwangerschap?
De normale waarde voor je bloeddruk ligt rond de 120/80 (bovendruk/onderdruk). Hier zijn echter uitzonderingen op. Als je voor je zwangerschap altijd een relatief lage tensie had, kan 120/80 voor jou aan de hoge kant zijn.
Wat te doen bij te hoge bloeddruk tijdens zwangerschap?
U mag dus een normale hoeveelheid zout gebruiken. Of u door rust hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap kunt voorkomen, is nooit goed onderzocht. Als uw bloeddruk verhoogd is, adviseert de verloskundige of arts vaak rust. Denk aan het verminderen of stoppen met werk buitenshuis of het regelen van extra hulp thuis.
Is lage bloeddruk gevaarlijk tijdens zwangerschap?
Dit kan betekenen dat u zich duizelig voelt, last hebt van flauwte of een slap gevoel, of sterretjes gaat zien. Ook tijdens de zwangerschap is een lage bloeddruk dus vrij onschuldig. Het vormt in principe geen gevaar voor uw kindje.
Hoe weet je dat je een hoge bloeddruk hebt?
Van een hoge bloeddruk merk je vaak niks Bij een ernstig verhoogde bloeddruk kunnen wel klachten optreden. Je kunt dan hoofdpijn hebben of vermoeid, misselijk, kortademig, rusteloos zijn. Ook kun je wazig zien.
Waarom is een hoge bloeddruk gevaarlijk bij zwangerschap?
Gevolgen voor de baby Als je bloeddruk te hoog wordt, dan zijn je bloedvaten vernauwd. Dat vermindert de doorstroming van je placenta. Je baby krijgt dan minder voedingsstoffen en zuurstof via de placenta. Is de bloeddruk steeds hoger dan 140/90 , dan kom je onder controle bij de gynaecoloog.
Wat is een normale bloeddruk?
Als u hard rent is de bloeddruk hoger dan wanneer u rustig zit. Normaal is de bovendruk lager dan 140 en de onderdruk lager dan 95 mmHg. Mannen hebben een lage bloeddruk bij waarden onder de 110/70 mmHg. Vrouwen hebben een lage bloeddruk bij waarden onder de 100/60 mmHg.
Kan je bloeddruk ineens stijgen?
De bloeddruk kan plotseling stijgen bij inspanning. Echter is dit tijdelijk, en bijna altijd zonder consequenties. Wanneer de bloeddruk te veel stijgt spreekt men van hypertensieve crisis. Dit is een spoedgeval en u dient dan ook meteen in het ziekenhuis behandeld te worden.
Hoe kom je aan een te hoge bloeddruk?
Een hogere bloeddruk kan verder komen door:
- overgewicht.
- roken.
- veel zout.
- veel drop.
- veel alcohol.
- vet eten.
- bepaalde medicijnen, zoals sommige pijnstillers (zoals ibuprofen , naproxen , diclofenac ) of corticosteroïden (prednison)
- de pil slikken.
Wat te doen bij een te lage bloeddruk?
Tips bij een lage bloeddruk
- Span je spieren aan. Als je het idee hebt dat je gaat flauwvallen, kan het helpen om je buik-, been- en bilspieren aan te spannen.
- Loop een stukje of zet passen op de plaats.
- Leg je hoofd tussen je knieën.
- Sta rustig op.
- Drink voldoende.
- Eet geen extra zout.