Inhoudsopgave
Wat is een traumatische ervaring?
In de psychiatrie en psychologie wordt de term trauma gebruikt wanneer iemand na een schokkende gebeurtenis blijft steken in gevoelens van angst, woede of eenzaamheid. De gebeurtenis is in dat geval zo ongewoon, pijnlijk, schokkend of extreem dat het niet lukt om ermee om te gaan.
Wat kan een trauma veroorzaken?
Een trauma kan ontstaan wanneer iemand één of meerdere schokkende gebeurtenissen meemaakt, zoals een ernstig verkeersongeluk, een brand, het overlijden van een belangrijk persoon, seksueel misbruik of geweld. Een trauma ontstaat doordat de gebeurtenis(sen) niet goed verwerkt worden, geen plekje kunnen krijgen.
Wat is trauma verwerking?
Je verwerkt de gebeurtenis langzaam en pakt de draad van het dagelijks leven weer op. Hoe lang zo’n verwerking duurt, is voor iedereen verschillend. Wat iemand als traumatisch ervaart, is namelijk voor iedereen verschillend. Dat is afhankelijk van iemands karakter en of diegene over zijn/haar ervaring kan praten.
Wat valt er onder traumazorg?
Traumazorg is de zorg voor patiënten die na een ongeval (= trauma) enige vorm van zorg nodig hebben. Patiënten kunnen zorg nodig hebben na bijvoorbeeld een verkeersongeluk, na een sportongeval, een bedrijfsongeval, een ongeval in en om het huis of na een geweldsmisdrijf.
Wat zijn de klachten bij PTSS?
Klachten bij PTSS zijn:
- Herbeleven. U beleeft de nare gebeurtenissen steeds opnieuw: in uw dromen (nachtmerries), maar ook overdag in uw gedachten.
- Dingen doen om er niet aan te hoeven denken (vermijden)
- Negatieve gedachten en gevoelens.
- Spanning en onrust.
Is trauma een stoornis?
Het gaat dan vooral, maar niet uitsluitend, om gebeurtenissen zoals oorlog, rampen, geweldsdelicten, ongevallen, mishandeling, seksueel geweld en het plotselinge verlies van een dierbaar persoon. Deze aandoeningen vallen onder de DSM-5 noemer Psychotrauma- en stressorgerelateerde stoornissen.
Is trauma een ziekte?
Iedereen die een schokkende gebeurtenis heeft meegemaakt kan last krijgen van psychische problemen, die op hun beurt weer kunnen leiden tot een (psycho)trauma. Het kan, maar hoeft niet. Mensen zijn veerkrachtig en kunnen zelf herstellen van een dergelijke een schokkende, traumatische ervaring.
Wat zijn jeugdtrauma’s?
Er wordt gesproken van een jeugdtrauma wanneer er een traumatische en stressvolle gebeurtenis heeft plaatsgevonden in de kindertijd. De gevolgen hiervan zijn schadelijk en kunnen invloed hebben op biologisch, psychologisch en sociaal niveau.