Inhoudsopgave
Wat is een urodynamisch onderzoek en bij wie worden deze eventueel toegepast?
Een urodynamisch onderzoek is een onderzoek naar het functioneren van de blaas en de plasbuis. Dit onderzoek wordt verricht omdat er stoornissen worden vermoed in de blaas, prostaat of plasbuis, bijvoorbeeld bij plas- of incontinentieproblemen.
Doet een urodynamisch onderzoek pijn?
Het urodynamisch onderzoek doet geen pijn. Het inbrengen van de katheters kan wel even een vervelend gevoel geven. Veel vrouwen vinden het vervelend om tijdens een onderzoek met gespreide benen te liggen, en zo ook te moeten plassen. Dat is begrijpelijk, maar niet nodig.
Wat is Urodynamica?
Wat is urodynamica? Urodynamica is de naam die gebruikt wordt voor een aantal testen die bedoeld zijn om te laten zien hoe uw blaas werkt. De belangrijkste test is de cystometrie , die de mogelijkheid van uw blaas meet om urine op te slaan en uit te plassen.
Wat is een Plasmeter?
Allereerst plas u op een speciale plasmeter. Deze registreert de hoeveelheid urine, de tijdsduur en de sterkte van de straal meet. Daarna gaat u naar een kleedkamer, waar u uw onderlichaam ontbloot. Als u verblijfskatheter heeft of aan zelfkatheterisatie doet, hoeft u niet op de plasmeter te plassen.
Wat is een Udo onderzoek?
Een urodynamisch onderzoek (UDO) is een inwendig onderzoek naar de functie van de lage urinewegen (de blaas en het afsluitmechanisme).
Waarom urodynamisch onderzoek?
Doel van het urodynamisch onderzoek is na te gaan wat de oorzaak is van uw plasklachten. Urodynamisch onderzoek zal vaak verricht worden indien u klachten heeft van bemoeilijkt plassen (obstructie) of ongewild urineverlies (incontinentie).
Waarom Urodynamisch onderzoek?
Wat is een TVT operatie?
De TVT-operatie is een operatie om inspanningsincontinentie te verhelpen. Evenals bij andere operaties voor deze klacht is het doel het afsluitmechanisme van de blaas te verstevigen. In vergelijking met andere operaties is de operatie weinig belastend. De kans is groot dat de klachten verbeteren.
Hoe gaat een Blaasonderzoek bij mannen?
Een blaasonderzoek is een kijkonderzoek van de plasbuis en de blaas. Bij mannen gaat het ook om de prostaat. Bij dit onderzoek gaat de uroloog met een dun slangetje of buisje, de cystoscoop, via de plasbuis de blaas in. Aan dit slangetje zit een lichtsnoer en lens.
Hoe verloopt een onderzoek bij de uroloog?
Blaasonderzoek bij mannen Bij mannen wordt de plasbuis verdoofd met een vloeistof die tevens ook een glijmiddel is. De uroloog brengt bij vrouwen een dunne metalen buis (cystoscoop) via de plasbuis in de blaas. Bij mannen wordt gebruik gemaakt van een flexibele cystoscoop, omdat de plasbuis van een man langer is.