Inhoudsopgave
Wat is een werkervaringsplaats?
WEP staat voor werkervaringsplek. Dit is een tijdelijke arbeidsplaats voor werknemers die voor een korte periode – minimaal 1 tot 3 maanden – werkervaring willen opdoen bij een (andere) werkgever. Op deze manier kan hij of zij nieuwe dingen leren en zichzelf ontwikkelen.
Is een werkervaringsplaats een arbeidsovereenkomst?
Sommige werkgevers bieden werkervaringsplekken aan. Als hierbij het leeraspect niet centraal staat, kan er juridisch gezien sprake zijn van een arbeidsovereenkomst. Een werknemer kan dan, afhankelijk van de omstandigheden, aanspraak maken op het wettelijk minimumloon.
Waar moet een werkervaringsplek aan voldoen?
De werkervaringsplaats moet aan bepaalde eisen voldoen, zo moet de werkervaringsplaats bijdragen aan het verkrijgen van een positieve werkhouding dan wel het leren functioneren in een arbeidsrelatie, bijdragen aan de ontwikkeling van de deelnemer en passen in het traject dat leidt tot ongesubsidieerde arbeid.
Hoe lang duurt een werkervaringsplek?
Voor een werkervaringsplek moet je ingeschreven staan bij het UWV. Je moet dus echt werkloos zijn en niet meer op een opleiding zitten. Hoe lang je werkervaring op mag doen, is afhankelijk van de gemeente waar je woont of van het UWV, maar meestal is dit 3 tot 6 maanden.
Wat zet je bij werkervaring op je CV?
Werkervaring op je CV vermelden, zo doe je dat! 8 tips voor een professioneel cv
- Werk in a-chronologische volgorde; begin met de meest recente (relevante) werkervaring.
- Focus op opgedane kennis, ontwikkelde competenties en vaardigheden, prestaties, resultaten en verantwoordelijkheden.
Wat is re integratie UWV?
Krijgt u een uitkering van UWV? Dan zijn u en UWV samen verantwoordelijk voor uw terugkeer naar werk (re-integratie). U krijgt hulp van een arbeidsdeskundige of ‘adviseur werk’. UWV biedt u een re-integratietraject aan en voorzieningen zoals persoonlijke ondersteuning en werkplekaanpassing.
Is Een stage werkervaring?
Het is zelfs mogelijk om je stage(s) apart op je CV te vermelden. Dus niet onder Werkervaring of Opleidingen, maar onder een apart kopje met de naam Stages. Dit is vooral een goede optie wanneer je al veel werkervaring hebt en wanneer je lijst met banen en opleidingen anders te lang zou worden.
Waarom werkervaringsplek?
Als een student van school af komt of iemand langdurig werkloos is dan is het opdoen van werkervaring belangrijk. Door werkervaring heb je namelijk kennis en vaardigheden in een bepaald vakgebied opgedaan. Dat zorgt er voor dat je in dat vakgebied of in een bepaalde functie meerwaarde hebt op de arbeidsmarkt.
Hoever ga je terug op je cv?
Ga niet te ver terug in de tijd Er is een generieke regel die zegt dat je niet verder dan 10 jaar terug in de tijd moet gaan. Bekijk zelf even of dit relevant is voor jouw situatie. Toon je meest recente werkervaring bovenaan. Onthoud dat je altijd begint met de meest relevante en meeste interessante werkervaring.
Wat zet je niet op je cv?
Wat zet je nooit op je curriculum vitae?
- 1) irrelevante werkervaring.
- 2) niet professionele foto.
- 3) bull shit termen.
- 4) referenties.
- 5) BSN-nummer.
- 6) niet relevante hobby’s.
- 7) briefpapier van je huidige werkgever.
- 8) een niet professioneel email adres.
Wat wordt bedoeld met re-integratie?
Als uw medewerker arbeidsongeschikt wordt, of ziek is en er langdurig ziekteverzuim dreigt, moet u als werkgever samen met uw medewerker aan de re-integratie werken. Het doel is om uw medewerker zo snel mogelijk (geheel of gedeeltelijk) weer aan het werk te krijgen. Dit heet re-integratie.
Hoe verloopt een re-integratie?
Tijdens uw ziekte en de re-integratie houden u en uw werkgever contact. Minimaal 1 keer in de 6 weken heeft u een gesprek over hoe het gaat. U bekijkt of u samen het plan van aanpak moet aanpassen. Uw werkgever houdt in uw re-integratiedossier bij wat u bespreekt en welke afspraken u maakt.