Inhoudsopgave
- 1 Wat is een Werkwoordelijke uitdrukking?
- 2 Wat is het Naamwoordelijke deel van het gezegde?
- 3 Hoe vind je een uitdrukking?
- 4 Hoe kan je een Werkwoordelijke gezegde vinden?
- 5 Wat is het Naamwoordelijk gezegde Juf Melis?
- 6 Welk zinsdeel geeft tijd aan?
- 7 Welk woord mag je niet vergeten bij het Werkwoordelijk gezegde?
- 8 Hoe vind je de niet Werkwoordelijke rest?
- 9 Wat betekend uitdrukkingen?
- 10 Wat is het gezegde groep 7?
- 11 Wat is een Naamwoordelijk deel van het gezegde?
- 12 Hoe vind je een NWD in een zin?
- 13 Wat is een NWWA?
- 14 Wat is een uitdrukking voorbeeld?
Wat is een Werkwoordelijke uitdrukking?
Een werkwoordelijke uitdrukking is een vaste combinatie van een werkwoord en een of meer andere woorden. Binnen werkwoordelijke uitdrukkingen benoem je geen zinsdelen. Daarom benoem je hebben het hazepad gekozen in z’n geheel als het (werkwoordelijk) gezegde van de zin ‘Ze hebben het hazepad gekozen.
Wat is het Naamwoordelijke deel van het gezegde?
Het naamwoordelijk gezegde is een combinatie van een koppelwerkwoord en een naamwoordelijk deel. Het koppelwerkwoord koppelt het naamwoordelijk deel aan het onderwerp. Het naamwoordelijk deel geeft een eigenschap aan van het onderwerp.
Wat is Naamwoordelijke rest?
Het naamwoordelijk gezegde (nwg) bestaat altijd uit een koppelwerkwoord. De koppelwerkwoorden zijn; zijn, worden, heten, blijven, schijnen, lijken, blijken, dunken en voorkomen. Het koppelwerkwoord koppelt het naamwoordelijk deel aan het onderwerp.
Hoe vind je een uitdrukking?
Het gezegde bestaat uit de werkwoorden in een zin. Als er maar één werkwoord in de zin staat, dan is het gezegde de persoonsvorm. Als er meer werkwoorden in de zin staan, dan is het gezegde de persoonsvorm samen met de andere werkwoorden. Als je een zin gaat ontleden, begin je daarom altijd met de persoonsvorm.
Hoe kan je een Werkwoordelijke gezegde vinden?
Het werkwoordelijk gezegde bestaat alleen maar uit werkwoorden. Het bestaat uit de persoonsvorm en/of meer andere werkwoorden.
Wat is een WWU Nederlands?
Als de betekenis van de verbinding tussen werkwoord en andere zinsdelen afwijkt van de normale betekenis, dan is er sprake van een werkwoordelijke uitdrukking.
Wat is het Naamwoordelijk gezegde Juf Melis?
Bij een naamwoordelijk gezegde koppelt het koppelwerkwoord het onderwerp aan het naamwoordelijk deel. Het naamwoordelijk deel is dus een kenmerk of eigenschap van het onderwerp, meestal is het naamwoordelijk deel een bijvoeglijk naamwoord of een zelfstandig naamwoord.
Welk zinsdeel geeft tijd aan?
mijn moeder = onderwerp. heeft = persoonsvorm. heeft gekocht = werkwoordelijk gezegde. gisteren = bepaling van tijd.
Welke uitdrukkingen zijn er?
Bekende spreekwoorden en gezegden
- Iemand iets op de mouw spelden. (Iemand iets wijsmaken).
- Belofte maakt schuld. (Wat je beloofd moet je doen).
- Jong geleerd, oud gedaan. (Wat je in je jeugd leert kan later van nut zijn).
- De appel valt niet ver van de boom.
- Achter de wolken schijnt de zon.
Welk woord mag je niet vergeten bij het Werkwoordelijk gezegde?
Scheidbare werkwoorden als inschenken of aanvallen worden gescheiden als het de persoonsvorm is. Dat woordje hoort dan wel bij het werkwoordelijk gezegde….Deze benoem je daarom als een werkwoordelijk gezegde.
- Ik raakte de kluts kwijt. wwg: raakte de kluts kwijt.
- Ik raakte in vuur en vlam.
- Ik heb een flater geslagen.
Hoe vind je de niet Werkwoordelijke rest?
Hoe vind ik de werkwoordelijke rest? De werkwoordelijke rest omvat alle werkwoorden die in de zin staan, behalve de persoonvorm. De werkwoordelijke rest staan meestal op de laatste plaats van de vraagzin. Samen met de persoonsvorm is de werkwoordelijke rest onderdeel van het gezegde.
Wat is WWU Nederlands?
Het is een UITDRUKKING, die betekent: zij maken ruzie met elkaar. En daarom noemen we dit soort gezegdes werkwoordelijke UITDRUKKINGEN (WWU). In de voorbeeldzin is het gezegde vliegen in de haren dus een WWU.
Wat betekend uitdrukkingen?
Onder een uitdrukking wordt een vaste combinatie van woorden verstaan waarmee meestal indirect een situatie wordt benoemd. Een uitdrukking kan zijn: een staande uitdrukking: een standaardformulering die in bepaalde situaties telkens terugkeert. Bijvoorbeeld: de bal tegen de touwen aanwerken.
Wat is het gezegde groep 7?
Het gezegde (gez.) bestaat altijd uit alle werkwoorden in de zin. De persoonsvorm is een werkwoord, dus die zit altijd in het gezegde. Het gezegde geeft aan dat iemand iets is, dat iemand iets doet of dat er iets gebeurt.
Hoe kom je achter het gezegde?
Wat is een Naamwoordelijk deel van het gezegde?
Het naamwoordelijk gezegde bestaat uit één of meer werkwoorden en een (zelfstandig, bijvoeglijk, enz.) naamwoord. Het naamwoordelijk gezegde geeft altijd aan dat iets of iemand iets ís. (In ‘De wind draait naar het oosten’ is draait het werkwoordelijk gezegde.
Hoe vind je een NWD in een zin?
Bepaal of het een werkwoordelijk of naamwoordelijk gezegde is. Het naamwoordelijk gezegde bestaat uit een koppelwerkwoord en een naamwoordelijk deel dat iets zegt over het onderwerp….Wat is het naamwoordelijk gezegde (nwg)?
Zin | Gezegde; nwg / wwg? | |
---|---|---|
De juf schijnt leuk te zijn. | → | schijnt leuk te zijn = nwg |
Wat is een Werkwoordelijke aanvulling?
Werkwoordelijke aanvulling herkennen Wanneer je persoonsvorm een hulpwerkwoord is dan heeft de persoonsvorm op zich geen betekenis. Die betekenis zit dan in 1 of meerdere werkwoorden die verderop in de zin staan. Deze aanvullende werkwoorden noemen we uiteraard de werkwoordelijke aanvulling (w.w.a.).
Wat is een NWWA?
Niet-werkwoordelijke aanvulling herkennen Soms hoort er bij de persoonsvorm nog een woord dat geen werkwoord is. Dat stukje noemen we dan een niet-werkwoordelijke aanvulling (n.w.w.a.).
Wat is een uitdrukking voorbeeld?
Een uitdrukking heeft net zoals een gezegde vaak een figuurlijke betekenis en bevat (in tegenstelling tot een spreekwoord) meestal geen wijsheden. Voorbeelden van veelvoorkomende uitdrukkingen zijn: Met de Noorderzon vertrekken – Onaangekondigd vertrekken en niks meer van je laten horen.