Inhoudsopgave
Wat is een woord met twee betekenissen?
Twee woorden zijn homoniem als ze een gelijke vorm maar een duidelijk verschillende betekenis hebben. In strikte zin houdt homonymie in dat zowel de uitspraak als de spelling als de woordsoort gelijk is. Homonieme woorden worden als afzonderlijke woorden in de woordenboeken opgenomen.
Hoe ontstaan dubbele of verwarrende betekenissen in taal?
Toeval. Homonymie kan in de eerste plaats ontstaan doordat twee woorden in een taal dezelfde vorm hebben of krijgen. Ondanks die vormovereenkomst zijn het echter twee geheel verschillende woorden. Het woord vorst (“heerser”) is verwant met voorste.
Wat is Homonieme en homofone?
Naast homoniemen komen ook nog homofonen en homografen voor. Homofone woorden zijn woorden waarvan de uitspraak gelijk is, terwijl de spelling verschillend is. Homografe woorden zijn woorden waarvan de spelling gelijk is en de uitspraak verschilt. Homografen worden ook wel homogrammen genoemd.
Welke woorden hebben dezelfde betekenis?
Twee woorden worden synoniemen genoemd als ze (ongeveer) dezelfde betekenis hebben. Voorbeelden: godsdienst – religie, ogenblik – moment, gebeuren – geschieden.
Wat betekent het woord radicaal?
Radicaal is een bijvoeglijk naamwoord en betekent ingrijpend of grondig. “Nadien heeft haar kamer eens radicaal opnieuw ingericht.” In dit voorbeeld betekent het dat Nadien haar kamer op een ingrijpende manier heeft veranderd. Behalve voorwerpen of personen, kan ook een bepaalde groep radicaal zijn.
Hoe noem je 2 woorden met dezelfde betekenis?
Bij een tautologie wordt hetzelfde begrip tweemaal genoemd. Vaak gaat het daarbij om twee bijvoeglijke naamwoorden, twee zelfstandige naamwoorden of twee bijwoorden: gratis en voor niets; daarnaast en ook in één zin.
Welke woorden in de NL taal hebben een dubbele betekenis?
Homoniemen zijn woorden die er hetzelfde uitzien en hetzelfde klinken, maar een verschillende betekenis hebben. Bijvoorbeeld bank (om op te zitten) en bank (als geldinstelling). Bij de uitspraak négeren hoort de betekenis ’treiteren’.
Wat zijn Formuleerfouten?
Een onderdeel waar het vaak fout gaat is bij het dubbel benoemen van woorden of het verkeerd samentrekken van woorden. Door deze formuleerfouten ontstaan er overbodige delen in de zin en kan een zin onbedoeld een verkeerde betekenis krijgen.