Wat is een Wortelfunctie?
Je kunt ook functies tegenkomen waar wortels in voorkomen: de zogenaamde wortelfuncties. Omdat de wortel uit een negatief getal niet bestaat zijn er originelen te bedenken waarvoor de functiewaarden niet bestaan. Vandaar dat het bepalen van het domein en dus ook het bereik onlosmakelijk met wortelfuncties verbonden is.
Hoe heet de grafiek van een Wortelverband?
Het “√” -symbool laat hier zien dat je te maken hebt met een vierkantswortel. Vierkantswortels zijn de bekendste soort wortels. Deze vierkantswortel kun je op de meeste rekenmachines vinden, zeker op de grafische rekenmachines die je tijdens het eindexamen mag gebruiken.
Hoe herken je een omgekeerd evenredig verband?
Als twee grootheden omgekeerd evenredig zijn, dan is de vermenigvuldiging van de grootheden altijd hetzelfde getal. Wanneer een verband omgekeerd evenredig is, is a altijd een vast getal. Wanneer x 2 keer zo klein is, is y 2 keer zo groot.
Hoe bereken je de Asymptoten bij een gebroken functie?
De verticale asymptoten kan je vinden door x 2 – 1 = 0 te berekenen. Dit geeft *x *2 = 1, dus de verticale asymptoten zitten bij x = 1 en x = -1. Voor de horizontale asymptoten kan je een hele grote waarde van x invullen, zoals x = 100.000. Dan krijg je y = 2**100.000 2 +3 ÷ 100.000 2 -1 ≈ 2/1 =2 .
Wat is een Randminimum?
Een randpunt van een grafiek is een punt aan een uiteinde. Die heb je dus bij een beperkt domein met een eindpunt dat erbij hoort (dus een interval met een vierkante haak). Bijvoorbeeld de functie f(x)=√x heeft een randpunt in (0,0), meer bepaald een randminimum.
Hoe differentieer je een Wortelfunctie?
Bij funties met wortelvormen gebruik je de exponentenregel. Bedenk daarbij dat de exponentenregel ook geldt voor gebroken en negatieve exponenten. Je maakt van de wortels gebroken exponenten, gaat differentiëren en maakt daarna van de gebroken exponenten weer wortels.