Inhoudsopgave
Wat is een Zuurkoolpot?
Werking van een zuurkoolpot Een zuurkoolpot, ookwel fermentatiepot, is gemaakt van keramiek en wordt speciaal gebruikt bij het inmaken van groenten. De pot wordt laagje voor laagje gevuld met gesneden groenten, kool in dit geval, wat steeds met een beetje zout wordt aangestampt.
Kan een gefermenteerd product bederven?
Veiligheid. Gefermenteerde producten die je in de winkel koopt zijn veilig. Ook de gebruikte bacteriën, schimmels en gisten die bij de fermentatie betrokken zijn kunnen geen kwaad. Als de fermentatie niet op de juiste manier wordt uitgevoerd, kunnen er ziekmakende bacteriën ontstaan.
Hoe werkt een Fermenteerpot?
Hoe werkt de fermenteerset: De gisting van uw groenten produceert gas. Het water in de luchtsluis/waterslot fungeert als een eenrichtingsklep zodat het gas er wel uit kan borrelen maar niet andersom. Er ontstaat geen overdruk in de Fermenteerpot.
Welke producten worden gefermenteerd?
Er vind bij verschillende soorten voedsel fermentatie plaats. Dit klinkt heel ingewikkeld en apart, maar jij eet vast vaker gefermenteerd voedsel dan dat jij denkt. Denk aan yoghurt, plantaardige alternatieven voor yoghurt, kaas, bier, brood, tempeh, zuurkool, kimchi, miso, kombucha, wijn en azijn.
Hoe maak je stamppot zuurkool minder zuur?
Wanneer u de zuurkool te zuur vindt, raden wij u aan om wat (zoete) witte wijn of appelsap toe te voegen bij het koken. Een andere oplossing is, om wat honing of een schepje suiker toe te voegen nadat de zuurkool is gekookt. Kook ook een stukje zuurkoolspek mee, dit maakt de smaak van de zuurkool heel zacht en mild.
Hoe lang duurt het proces van witte kool en zuurkool?
Dit gebeurt met plastic zakken, gevuld met water. Daardoor gaat de kool gisten. Zetmeel en suiker worden nu omgezet in melkzuur. Afhankelijk van de temperatuur en de structuur van de kool duurt dit proces drie tot acht weken.