Wat is eerste lijns zorg?

Wat is eerste lijns zorg?

Eerstelijnszorg is zorg waar u zelf zonder verwijzing naartoe kunt gaan. Dit kan behandeling zijn door de huisarts, tandarts, fysiotherapeut, maatschappelijk werker of wijkverpleegkundige.

Wat valt onder de eerste lijn?

De zorg is algemeen, alle zorgverleners in de eerste lijn zijn algemeen opgeleid en niet gespecialiseerd. De zorgverleners in de eerste lijn kunnen je door verwijzen naar een specialist dan kom je in de twee lijn zorg. Huisartsen, tandartsen, apothekers, fysiotherapeuten en thuisverpleging.

Wat zijn tweedelijnszorg?

Tweedelijnszorg is ondere andere de zorg door specialisten in ziekenhuizen en klinieken en revalidatiezorg. Maar ook tweedelijns ggz, zoals psychologische zorg, valt hieronder. De meeste tweedelijnszorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Wat is tweedelijnszorg GGZ?

De tweedelijnszorg bestaat uit alle hulpverleners waarvoor je een verwijzing nodig hebt. Dit zijn bijvoorbeeld alle specialisten in het ziekenhuis of kliniek. Maar ook revalidatie en psychische hulp vallen onder tweedelijnszorg.

Is thuiszorg eerste lijn?

Het gaat om een combinatie van leefstijlbegeleiding, care en cure, (fysiotherapie, paramedische zorg, thuiszorg en huisarts), waarvan de coördinatie het beste in de eerste lijn kan worden neergelegd, bijvoorbeeld bij een praktijkondersteuner.

Wie valt onder eerstelijnszorg?

De “eerste lijn” zijn de lokale zorg- en hulpverleners die het dichtst bij de persoon met een zorg- of ondersteuningsnood staan. Zij zijn het eerste aanspreekpunt voor personen met zorg- en welzijnsvragen. Voorbeelden zijn huisartsen, apothekers, kinesitherapeuten, thuisverplegers, psychologen, welzijnswerkers…

Wat valt onder Nuldelijnszorg?

Wanneer er zorg wordt aangeboden zonder dat er een hulpvraag is, noemen we dat preventieve gezondheidszorg, of ook wel nuldelijnszorg (Mackenbach & van der Maas, 2008). GGD’en verlenen vaak deze zorg. Onder de tweedelijnszorg vallen ziekenhuiszorg, geestelijke gezondheidszorg en gespecialiseerde jeugdzorg.

Is ziekenhuis eerste lijn?

Dit zijn bijvoorbeeld alle specialisten in het ziekenhuis of de kliniek. Maar ook revalidatie en psychische hulp vallen onder tweedelijnszorg. Zonder verwijzing kun je niet bij deze zorgverleners terecht. Ga je zonder verwijzing dan zijn de kosten voor jouzelf en krijg je ze niet vergoed vanuit de zorgverzekering.

Wat is een eerstelijns dietist?

Eerstelijnszorg is de zorg waarvan iedereen gebruik kan maken zonder verwijzing. Hieronder vallen: zorg van huisartsen (en praktijkondersteuners) zorg van tandartsen (en andere mondzorgverleners zoals mondhygiënisten, orthodontisten en tandprothetici)

Wat valt er onder specialistische GGZ?

Specialistische GGZ:

  • Bedoeld voor ernstigere, complexe psychische problemen en aandoeningen.
  • In de specialistische GGZ speelt de samenwerking tussen cliënt en behandelaar een belangrijke rol.
  • De specialistische GGZ biedt behandeltrajecten aan als: ambulant, dagbehandeling en klinische behandeling.

Wat valt onder de GGZ?

Een behandeling van lichte tot matige psychische problemen gebeurt in de basis GGZ. Een behandeling binnen de basis GGZ kan bestaan uit gesprekken met bijvoorbeeld een psycholoog of psychotherapeut. Ook een internetbehandeling (e-health) is mogelijk.

Hoe is de eerstelijns georganiseerd?

De eerstelijnszorg is rechtstreeks toegankelijke zorg. Op zorgverleners van de eerstelijn kan men direct een beroep doen. Dit in tegenstelling tot tweedelijnszorg. De huisarts vervult vaak wel een spilfunctie, aangezien hij/zij de eerste is op wie de patiënt een beroep doet.

Is eerstelijnszorg vergoed?

Eerstelijnszorg. Eerstelijnszorg is de zorg waarvan iedereen gebruik kan maken zonder verwijzing. Zorg van de huisarts krijg je wel helemaal vergoed en gaat ook niet van je eigen risico af. Dit is niet het geval wanneer de huisarts materiaal bij je afneemt en dit laat onderzoeken in het laboratorium.

Wat is de eerstelijnszorg?

Eerstelijnszorg. Eerstelijnszorg is zorg waar u zelf zonder verwijzing naartoe kunt gaan. Dit kan behandeling zijn door de huisarts, tandarts, fysiotherapeut, maatschappelijk werker of wijkverpleegkundige.

Wat is de tweedelijnszorg?

De tweedelijnszorg is zorg van alle hulpverleners waarvoor je een verwijzing nodig hebt. Dit zijn bijvoorbeeld alle specialisten in het ziekenhuis of de kliniek. Maar ook revalidatie en psychische hulp vallen onder tweedelijnszorg. Zonder verwijzing kun je niet bij deze zorgverleners terecht.

https://www.youtube.com/watch?v=6KN5tuHt1f0

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven