Wat is eerstelijns gezondheidszorg?

Wat is eerstelijns gezondheidszorg?

Eerstelijnszorg is zorg waar u zelf zonder verwijzing naartoe kunt gaan. Dit kan behandeling zijn door de huisarts, tandarts, fysiotherapeut, maatschappelijk werker of wijkverpleegkundige.

Wat zijn eerstelijns zorgprofessionals?

De “eerste lijn” zijn de lokale zorg- en hulpverleners die het dichtst bij de persoon met een zorg- of ondersteuningsnood staan. Zij zijn het eerste aanspreekpunt voor personen met zorg- en welzijnsvragen. Voorbeelden zijn huisartsen, apothekers, kinesitherapeuten, thuisverplegers, psychologen, welzijnswerkers…

Wat is 1e en 2e lijn hulpverlening?

Dit zijn bijvoorbeeld alle specialisten in het ziekenhuis of kliniek. Maar ook revalidatie en psychische hulp vallen onder tweedelijnszorg. Zonder verwijzing kan je niet bij deze zorgverleners terecht, of het betekent automatisch dat de kosten voor jouzelf zijn en niet vergoed worden door de zorgverzekering.

Wat is het verschil tussen eerstelijns en tweedelijnszorg?

Onder eerstelijnszorg valt bijvoorbeeld huisartsenzorg, tandartsen en fysiotherapie. Tweedelijnszorg is alleen toegankelijk met een verwijzing van de huisarts. Bij dit zorgniveau moet gedacht worden aan medisch specialistische zorg, bijvoorbeeld de zorg in een ziekenhuis.

Is een diëtist een arts?

De diëtist is dé deskundige op het gebied van voeding, gezondheid en ziekte. De diëtist werkt samen met uw huisarts, de praktijkondersteuner en andere zorgverleners. De titel diëtist is een beschermde titel en mag alleen worden gevoerd na afronding van een erkende vierjarige HBO-opleiding Voeding en Diëtetiek.

Welke aandoeningen vallen onder ketenzorg?

Patiënten met een chronische ziekte worden langere tijd behandeld. Bij deze behandeling kunnen meerdere zorgverleners betrokken zijn. Dit heet ‘ketenzorg’. Dat kan nodig zijn voor patiënten met bijvoorbeeld diabetes, astma, COPD, CVRM of ouderenzorg.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven