Wat is enkelvoudige suiker?

Wat is enkelvoudige suiker?

Enkelvoudige koolhydraten worden vaak kortweg suikers genoemd. Ze bestaan uit één of twee moleculen. Ze komen van nature voor in fruit (fructose) en melk (lactose). De suiker die we toevoegen aan voedingsmiddelen halen we uit suikerbieten of suikerriet.

Hoe wordt suiker verteerd in je lichaam?

Wanneer voedingsstoffen in de mond komen bevat het speeksel een enzym dat de suikers afbreekt. Het alvleessap bevat een enzym dat de suikers verder in stukjes hakt, totdat er nog twee glucosemoleculen aan elkaar zitten. Dit noemt men maltose. In de dunne darm wordt het verder afgebroken tot een enkel molecuul, glucose.

Waar zitten snelle suikers in?

Snelle koolhydraten vind je onder andere in snoep, koeken, frisdrank, alcohol, wit brood, witte rijst,.. Snelle suikers worden vlug afgebroken in het lichaam en geven een glucose-piek in het bloed. “Snelle suikers worden snel afgebroken in het lichaam en geven een glucose-piek in het bloed.”

Wat wordt er bedoeld met snelle suikers?

Snelle suikers (enkelvoudige koolhydraten) hebben een hoge glycemische index (GI). Terwijl trage suikers (complexe koolhydraten) een lage GI hebben. De GI is een maat voor de snelheid waarmee de bloedsuikerspiegel stijgt na inname van koolhydraten via de voeding. Voeding met een hoge GI heeft een korte verteringstijd.

Wat is een snelle suiker?

Snelle suikers (enkelvoudige koolhydraten) hebben een hoge glycemische index (GI). Terwijl trage suikers (complexe koolhydraten) een lage GI hebben. De GI is een maat voor de snelheid waarmee de bloedsuikerspiegel stijgt na inname van koolhydraten via de voeding.

Wat is het gevaar van snelle suikers?

De voornaamste reden dat je meestal beter voor een lagere GI dan een hogere kiest, is de vicieuze cirkel die ik eerder beschreef: snelle suikerpieken zorgen ervoor dat je sneller weer honger hebt en zin in zoet. Er is zelfs een studie die dit heeft kunnen aantonen met een hersenscan van obese mannen (10).

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven