Inhoudsopgave
Wat is eosinofielen in bloedonderzoek?
Eosinofielen zijn een type witte bloedcellen die deel uitmaken van ons afweersysteem en vooral betrokken zijn in de verdediging tegen parasieten. Bij patiënten met hypereosinofilie is het aantal van dit type witte bloedcellen gestegen.
Wat als je te veel eosinofielen hebt?
Een teveel aan eosinofiele cellen in het bloed (eosinofilie) wordt vaak veroorzaakt door allergische reacties of infecties door parasieten. Ook komt het voor bij leukemie of een lymfoom. Als een overmatige groei van eosinofielen niet te verklaren is, spreken we van een idiopathisch hypereosinofiel syndroom (HES).
Wat betekent te weinig eosinofielen?
Onder eosinofiele bloedziekten wordt een groep zeldzame chronische aandoeningen verstaan die als gemeenschappelijk kenmerk hebben dat er een ongecontroleerde toename is van eosinofiele leukocyten in bloed, beenmerg en vaak ook in andere weefsels.
Wat is de functie van eosinofielen?
De belangrijkste functie van eosinofiele granulocyten is het vernietigen van parasieten. Dit doen ze door eerst aan de parasiet te binden en vervolgens de celwand te beschadigen door middel van oxidatieve reacties. Daarnaast ruimt hij ook antigeen-antilichaamcomplex op.
Wat als leukocyten te hoog zijn?
Een lagere uitslag wijst op een verminderde aanmaak of een verhoogde afbraak van witte bloedcellen. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij medicijngebruik en na een infectie. Een hogere uitslag wijst meestal op een infectie, maar komt ook voor bij auto-immuunziekten of een ziekte van het beenmerg.
Wat betekent verhoogde lymfocyten?
Een verhoging van het aantal lymfocyten is meestal een teken van een virale infectie (soms kan dit beeld ook door een leukemie veroorzaakt worden). Een daling in het aantal lymfocyten kan onder andere het gevolg zijn van een besmetting met het Human Immunodeficiency Virus.
Wat is eosinofiele leukemie?
Eosinofiele Leukemie (CEL) Er is dan een gecombineerde woekering van meerdere cellijnen in het beenmerg gaande. Deze zijn alle het gevolg van een tijdens het leven ontstane regulatiefout in de bloed-voorlopercellen. Het beeld doet dan meer denken aan dat van een chronische leukemie.
Wat kun je doen aan een tekort aan witte bloedlichaampjes?
Als het aantal witte bloedcellen te laag wordt, kan uw behandelende arts o.a. antibiotica voorschrijven, de chemotherapie uitstellen, de dosis verlagen of een behandeling met groeifactoren voorschrijven. Zelf kunt u niet veel doen om uw bloedcellen op peil te houden.
Wat als lymfocyten te laag zijn?
Een tekort aan lymfocyten wordt vaak geassocieerd met infecties, maar kan ook voorkomen bij het tekortschieten van het afweersysteem. Een neutrofielentekort kan mild, matig of ernstig zijn. Het kan acuut (binnen enkele uren tot dagen) of chronisch (binnen maanden tot jaren) ontstaan.
Wat is de functie van lymfocyten?
T-lymfocyten zijn betrokken bij de cellulaire immuunrespons, B-lymfocyten zijn voornamelijk verantwoordelijk voor de humorale immuunrespons. Hun functie is het herkennen van niet-lichaamseigen antigenen. NK-cellen spelen een rol bij celdoding en uitscheiding van cytokinen die worden gebruikt tegen pathogenen.
Wat als lymfocyten te hoog zijn?
Dit kan te wijten zijn aan kwaadaardige aandoeningen zoals leukemie of aan aangeboren of verworven syndromen die de productie van witte bloedcellen beïnvloeden. Een hoger dan normaal aantal witte bloedcellen kan te wijten zijn aan: een bacteriële infectie (veel neutrofielen); kinkhoest of klierkoorts (veel lymfocyten);
Wat betekent teveel aan witte bloedcellen?
Teveel witte bloedcellen is ook mogelijk; leukocytose genaamd. Zo worden er bij mensen met leukemie te veel onrijpe witte bloedcellen geproduceerd. Hierdoor komt de productie van normale bloedcellen in het gedrang en ontstaat er een tekort aan normale bloedcellen.
Wat is de ziekte Hes?
Het Hypereosinofiel Syndroom (HES) valt onder de eosinofiele bloedziekten. Een groep zeldzame chronische aandoeningen die als gemeenschappelijk kenmerk hebben: een ongecontroleerde toename van eosinofiele leukocyten in bloed, beenmerg en vaak ook in andere weefsel die tot orgaanschade leidt.