Wat is er in het centrum van de Melkweg?

Wat is er in het centrum van de Melkweg?

De centrale verdikking van de Melkweg is waarschijnlijk balkvormig en is geelwit van kleur. Hij heeft een diameter van ongeveer 20 000 lichtjaar en een dikte van ongeveer 6000 lichtjaar en bevat naar schatting 50 miljard sterren in een dichte concentratie.

Hoe weten we hoe de Melkweg eruit ziet?

Wij zijn onderdeel van de Melkweg. Hierdoor kunnen we niet precies zien en meten hoe het eruit ziet. Maar door middel van infrarood telescopen is ontdekt dat de verdikking van onze Melkweg langgerekt is. Wij kijken vanaf de positie van de zon schuin tegen de lange zijde aan.

Waar zijn wij in de Melkweg?

Wij wonen 25.000 lichtjaar ver van het centrum van de Melkweg. In het centrum zit tussen de vele sterren een zwart gat. Dit is een gebied waar de zwaartekracht zo sterk is dat zelfs licht er niet uit kan ontsnappen. De omgeving van het zwarte gat verraadt de aanwezigheid ervan.

Wat is de melkwegstelsel?

De Melkweg, het Melkwegstelsel of het galactisch stelsel (van het Griekse galaxias (γαλαξίας), of kyklos galaktikos = “melkcirkel”) is het balkspiraalstelsel van gemiddelde grootte, waarin het zonnestelsel met de Aarde zich bevindt. Vanaf de Aarde is de Melkweg zichtbaar als lichtende band die de hemel omspant, mits het donker genoeg is.

Wat zijn de planeten in de Melkweg?

In de Melkweg zijn dus ongeveer 10 miljard planeten te vinden, maar dit is nog niet alles. Er zijn ook heel veel sterren te vinden in de Melkweg! Hoeveel precies, is niet bekend. Het zijn er zoveel dat wetenschappers alleen een schatting kunnen maken. Verder zijn er ook veel stoffen en gassen in de Melkweg aanwezig.

Waar bevindt zich het zonnestelsel in galactische schijf?

Het zonnestelsel bevindt zich in de galactische schijf, ongeveer halverwege het centrum en de rand van de Melkweg. Het galactisch centrum bevindt zich 8,122 ± 31 parsecs (of 26,490 ± 100 lichtjaar) van de zon in de richting van het sterrenbeeld Boogschutter. De zon bevindt zich ongeveer 36 pc (85 lichtjaar) boven het midden van de schijf.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven