Inhoudsopgave
Wat is er veranderd in de Wmo?
Vanaf 2020 betalen Wmo-klanten een eigen bijdrage van maximaal € 19,- per maand. Ongeacht het inkomen, vermogen en de hoeveelheid hulp en/of ondersteuning. Het inkomen is uiteraard nog wel relevant als het gaat om minimabeleid. De maximale eigen bijdrage van € 19,- per maand geldt per huishouden.
Waarom Van AWBZ naar Wlz?
De Wlz heeft de AWBZ vervangen en is bedoeld voor de meest kwetsbare mensen die permanent zorg nodig hebben. Het gaat dan bijvoorbeeld om kwetsbare ouderen, mensen met een lichamelijke, verstandelijke of zintuiglijke beperking of mensen met een psychische stoornis.
Wat is er veranderd in de zorg?
Met ingang van 1 januari 2015 is de zorg in Nederland veranderd. De Wet langdurige zorg (Wlz) heeft de AWBZ vervangen. Gemeenten en zorgverzekeraars hebben meer taken gekregen. Hieronder vind je een overzicht van (nieuwe) wet- en regelgevingen.
Waarom is de AWBZ gestopt?
Om de stijgende kosten te beteugelen wordt de langdurige zorg die thuis genoten wordt, overgeheveld van het Rijk naar de gemeenten en zorgverzekeraars. Per 1 januari 2015 verdwijnt de AWBZ en wordt die opgedeeld in de Wet langdurige zorg (Wlz), de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Jeugdwet.
Waarom komt er een nieuwe wet maatschappelijke ondersteuning?
De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) regelt hulp en ondersteuning voor burgers, zodat zij zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen wonen en deel kunnen blijven nemen aan de maatschappij.
Wat is Wmo oud?
De Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015), waarvan de volledige titel luidt Wet van 9 juli 2014, houdende regels inzake de gemeentelijke ondersteuning op het gebied van zelfredzaamheid, participatie, beschermd wonen en opvang, is een Nederlandse wet die op 1 januari 2015 in werking getreden is.
Kan Wmo en Wlz tegelijk?
Veel thuis wonende ouderen gaan op een gegeven moment over van Wmo-zorg naar Wlz-zorg, bijvoorbeeld als hun gezondheid dusdanig verslechtert dat ze permanent zorg en ondersteuning nodig hebben. Op dat moment botsen de sytemen van Wmo en Wlz soms.
Waarom Wlz aanvragen?
Iemand kan zorg vanuit de Wlz aanvragen als er 24 uur per dag zorg in de nabijheid nodig is om ernstig nadeel te voorkomen. Concreet gezien komt iemand in aanmerking voor zorg uit de Wlz als: Iemand zichzelf niet meer kan redden in de maatschappij. Er sprake is ernstige verwaarlozing.
Wat is er veranderd in de ouderenzorg?
Dit zijn 3 grote veranderpunten: Er wordt meer thuis en in de buurt verzorgt. Aangezien een grote meerderheid van de ouderen thuis blijft wonen, namelijk bijna 90%, vraagt dit natuurlijk om andere zorgvormen. De oudere moet thuis verzorgd worden of de zorg moet dichtbij zijn.
Waarom veranderingen in de zorg?
De zorgvraag verandert door de steeds succesvollere behandeling van sommige aandoeningen. Dit heeft ook gevolgen voor lange termijn, met name op de kwaliteit van leven van patiënten en de (on)mogelijkheden om mee te doen met het maatschappelijk leven. Patiënten doen steeds meer zelf.
Wie betaalt de AWBZ?
De AWBZ is een volksverzekering en iedereen die in Nederland inkomen heeft betaald premie. De Belastingdienst zorgt voor de heffing van de AWBZ-premie.
Wat doet het Centrum Indicatiestelling Zorg CIZ )?
Zorgvuldig onderzoeken wie recht heeft op zorg uit de Wlz. Volgens de regels, maar vooral met aandacht voor de mens. U kunt bij ons een indicatie aanvragen voor zorg op grond van de Wet langdurige zorg (Wlz). Het CIZ beoordeelt of u in aanmerking komt voor zorg uit de Wet langdurige zorg.