Wat is ervaren discriminatie?

Wat is ervaren discriminatie?

In een studie naar ervaren discriminatie kan zowel het perspectief van de discriminatie- grond waarop mensen zich gediscrimineerd voelen gekozen worden, als het perspectief van groepen. Mensen kunnen zich bijvoorbeeld gediscrimineerd voelen op grond van godsdienst, geslacht of hun leeftijd.

Hoeveel mensen ervaren discriminatie?

Kwart is gediscrimineerd Vooral Nederlanders van Marokkaanse, Turkse, Antilliaanse en Surinaamse afkomst ervaren geregeld discriminatie, ook vanuit de politie. Zo’n 30 procent zegt dat de politie hen meer in de gaten houdt dan anderen, veel meer dan het gemiddelde van 3 procent in het onderzoek.

Hoeveel procent van de bevolking voelt zich gediscrimineerd?

Daaruit blijkt: ruim een kwart (27 procent) van de Nederlanders ervaarde in 2018 discriminatie, ongeveer evenveel als 5 jaar eerder.

Welke groepen hebben last van discriminatie?

Onder discriminatie wordt verstaan het, zonder rechtvaardiging, anders behandelen van mensen of (minderheids)groepen vanwege bijvoorbeeld afkomst, politieke of religieuze overtuigingen, sociale gewoonten, sekse, seksuele geaardheid, taal, handicap, leeftijd.

Hoe voelt discriminatie?

Voor sommigen is discriminatie het opzettelijk ongelijk behandelen van mensen vanwege een persoonskenmerk als geslacht of etnische achtergrond; voor anderen is het concept complexer en omvat het ook allerlei vormen van (onbedoelde) negatieve bejegening zoals micro-agressies.

Wat voor gevolgen heeft discriminatie?

Onderzoek toont aan dat het ervaren van discriminatie gepaard kan gaan met negatieve gevolgen voor de psychische en fysieke gezondheid. Medewerkers die gediscrimineerd worden hebben in vergelijking tot werknemers zonder deze ervaring een hogere kans op depressieve klachten.

Waar komt de meeste discriminatie voor?

In 2018 werd, net als voorgaande jaren, discriminatie op grond van herkomst het vaakst geregistreerd. Bij de politie kwamen daarna de gronden seksuele gerichtheid en antisemitisme het meest voor.

Welke vorm van discriminatie komt het meest voor?

De meest voorkomende zijn: huidskleur of afkomst. geslacht (man/vrouw) seksuele gerichtheid (homoseksueel/heteroseksueel)

Hoeveel procent van de Nederlandse bevolking is gekleurd?

Van de totale Nederlandse bevolking heeft 10,7 procent een westerse migratieachtergrond en 14,2 procent een niet-westerse migratieachtergrond. Van de personen met een migratieachtergrond is 46,1 procent in Nederland geboren en behoort daarmee tot de tweede generatie.

Wat zijn voorbeelden van discriminatie?

Voorbeeld van discriminatie op grond van leeftijd kan zijn: iemand wordt afgewezen voor een functie omdat hij te oud is. Een voorbeeld van dit soort discriminatie kan zijn: een vrouw die geen verzekering kan afsluiten omdat zij Roma is. Geslacht. In Nederland moeten mannen en vrouwen hetzelfde worden behandeld.

Wat leidt tot discriminatie?

Mensen kunnen verschillende redenen hebben, bewust of onbewust, om te discrimineren. Waarschijnlijk hebben angst voor het onbekende en onzekerheid hier veel mee te maken. Zeker als er ook vooroordelen zijn ten opzichte van de andere groep, kan deze negatieve sfeer leiden tot discriminatie.

Wat wordt verstaan onder discriminatie?

Discriminatie betekent dat er onterecht verschil wordt gemaakt in de behandeling van mensen. Bijvoorbeeld op basis van geslacht of godsdienst.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat ruim een kwart van de Nederlanders in een onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) uit 2018 zei recentelijk gediscrimineerd te zijn. Vooral Nederlanders van Marokkaanse, Turkse, Antilliaanse en Surinaamse afkomst ervaren geregeld discriminatie, ook vanuit de politie.

Wie ervaart discriminatie?

Van de werknemers zegt 56 procent dat er op werk wel eens discriminerende grappen worden gemaakt en 40 procent voelt zich soms gediscrimineerd door collega’s of werkgevers. Het grootste aantal respondenten geeft aan te zijn gediscrimineerd vanwege leeftijd: liefst 53 procent heeft dit ervaren.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven