Wat is gaswinning in Groningen?

Wat is gaswinning in Groningen?

Het Groningse gasveld is een van de grootste ter wereld. Met een grootte van 900 vierkante kilometer beslaat het veld ongeveer een derde van de provincie Groningen. Het veld werd in 1959 ontdekt en vanaf 1963 wordt er gas gepompt.

Waarom aardgas in Groningen?

Door de miljoenen jaren heen steeg en daalde de zeespiegel, waardoor deze bossen werden afgewisseld met ondiepe zeeën. Een deel van de plantenresten uit de moeraswouden bleef uiteindelijk bewaard, om na begraving steenkool te worden en ons van aardgas te voorzien.

Hoeveel aardgas is er nog in Groningen?

Het Groningenveld (ook wel aardgasveld van Slochteren) is een aardgasveld onder Midden-Groningen. Met een geschatte 2.740 kubieke kilometer aan winbare aardgas is het het grootste aardgasveld van Europa en een van de grootste aardgasvelden ter wereld. Het gasveld werd in 1959 ontdekt in de buurt van Slochteren.

Waarom zakt Groningen?

Bodemdaling in Groningen Aardgas in Groningen-gasveld zit opgesloten in een poreuze zandsteenlaag op ongeveer 3 kilometer diepte. De druk in deze laag was zeer hoog, door gaswinning neemt de druk in de aardlaag echter af. In een groot deel van de provincie Groningen daalt de bodem als gevolg van gaswinning.

Wat is het politieke gevolg van de aardbevingen door de aardgaswinning in Groningen?

Aardbevingen. Begin jaren negentig werd de provincie Groningen opgeschrikt door de eerste aardbevingen, veroorzaakt door verzakkingen in de ondergrond als gevolg van de gaswinning. Relatief kleine bevingen, maar deze veroorzaakten wel scheuren in muren of wegen.

Wat betekent gaswinning?

processen waarbij in de natuur voorkomende hoeveelheden gas worden geëxploiteerd of waarbij gebruik wordt gemaakt van het vrijmaken van gas langs chemische of biochemische weg. Voor gaswinning uit de aardkorst dienen boringen verricht te worden, dikwijls tot op vele kilometers diepte.

Hoe is aardgas ontstaan in Nederland?

Meer dan 300 miljoen jaar geleden bestond Nederland uit tropische moerasachtige bossen. Deze bossen verdwenen en de plantenresten werden bedekt door dikke lagen zand en zout. Hierdoor werd de steenkoollaag steeds warmer en ontstond aardgas. …

Hoeveel gas zit er nog in Nederland?

Momenteel schat EBN dat er nog zo’n 166 miljard kuub aan gas in de kleine velden zit waarvan redelijk zeker is dat het gewonnen kan worden.

Is de gaswinning in Groningen gestopt?

Afbouw van de gaswinning in Groningen helemaal te stoppen met gas winnen uit het Groningenveld. Van 19 miljard kubieke meter in 2018 naar 12 miljard kuub in 2020 en daarna zo snel mogelijk naar nul. Daarom kopen we extra stikstof in… en komt er een stikstoffabriek bij.

Hoe erg zijn de aardbevingen in Groningen?

Aantal aardbevingen in het Groningen-gasveld In 2020 waren er in totaal 69 bevingen in het Groningen-gasveld. Hiervan hadden er 16 een magnitude groter dan 1,5 op de schaal van Richter. In 2019 waren er 85 bevingen waarvan 11 met een magnitude groter dan 1,5. In 2019 had de zwaarste aardbeving een magnitude van 3,4.

Welke factoren zijn van invloed bij de aardbevingen in Groningen?

In Groningen ontstaan aardbevingen door gaswinning. Deze worden ook wel ‘geïnduceerde bevingen’ genoemd. Aardgas zit onder hoge druk opgesloten in een poreuze zandsteenlaag op ongeveer drie kilometer diepte, onder een dikke ondoordringbare zoutlaag. De druk in de zandsteenlaag neemt af door gaswinning.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven