Wat is het belang van reflecteren?

Wat is het belang van reflecteren?

Reflecteren betekent dat je op systematische wijze de manier waarop je functioneert onder de loep neemt. Reflecteren is een belangrijke vaardigheid om jezelf te ontwikkelen en je gedrag en prestaties te optimaliseren. Reflecteren zorgt ervoor dat je de verantwoordelijkheid voor je groei zelf in handen neemt.

Welke vragen stel je bij reflecteren?

Reflectievragen om terug te blikken Hoe heb je jezelf de afgelopen periode gevoeld? Welke successen heb je geboekt? Wat maakte dat het een succes was? Welke eigenschappen en kwaliteiten heb je hiervoor ingezet?

Hoe en op welke manieren kan ik te reflecteren op mijn eigen functioneren?

De Starr-methode wordt het meest gebruikt om te reflecteren op jezelf. Met deze manier van zelfreflectie kijk je naar jouw taak in een geheel, je acties die je onderneemt en het resultaat ervan. Deze reflectiemethode is heel effectief en werkt in 5 stappen: situatie, taak, actie, resultaat en reflectie.

Waarom is reflecteren belangrijk onderwijs?

Reflecteren laat leerlingen nadenken over wat ze hebben geleerd. Het is een belangrijk onderdeel van het leerproces en kan vooraf, tijdens en na het leren worden toegepast. Reflecteren gaat niet vanzelf. Als leraar moet je zorgen dat je de juiste vragen stelt om je leerlingen verder te helpen.

Waarom reflecteren met Korthagen?

Om zicht te krijgen op het eigen leerproces, dien je te reflecteren op je beroepsmatig functioneren. De methodiek van Korthagen komt goed van pas in situaties waarin gereflecteerd wordt op het eigen gedrag, de bekwaamheden of overtuigingen die het handelen sturen.

Wat is een reflectie methode?

De meestgebruikte methode om te reflecteren op je eigen handelen, bijvoorbeeld in een reflectieverslag, is de STARR-methode. STARR staat voor situatie, taak, actie, resultaat en reflectie. Als je de STARR-methode gebruikt, geef je antwoord op vragen over de situatie, taak, actie, het resultaat en de reflectie.

Wat is een feitelijke vraag?

Feitelijke beweringen gaan altijd over iets wat is of over iets wat heeft plaatsgevonden. De waarheid van de bewering moet los staan van de persoon die bewering uitspreekt. Over de gehanteerde begrippen in de uitspraak bestaat geen discussie.

Hoe reflecteer ik goed?

Tips voor het reflecteren

  1. Kies een concrete situatie en kijk terug op dat specifieke moment en jouw manier van handelen.
  2. Reflecteer regelmatig en ‘rooster’ tenminste één keer per week een reflectiemoment in liefst op een vast moment.
  3. Stel jezelf open vragen.

Hoe reflecteer je op een gesprek?

Samenvatten en reflecteren

  1. Bedenk van tevoren wat je met het gesprek wilt bereiken en bedenk bij elk doel de juiste vraag.
  2. Begin het stellen van vragen altijd met een korte neutraal geformuleerde open vraag.
  3. Houd je mond als de ander aan het praten is.
  4. Vraag door op onduidelijkheden.
  5. Vat samen wat er is gezegd en.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven