Inhoudsopgave
Wat is het dichtst bij?
Dichtbij wijst daarbij de plaats zelf aan; en dicht bij geeft de afstand tot die plaats aan.
Is het dicht bij of dichtbij?
Als dicht bij gevolgd wordt door een zelfstandig naamwoord of een persoonlijk voornaamwoord, schrijven we de combinatie in twee woorden. Bij is dan een voorzetsel en dicht een bijwoord bij dat voorzetsel.
Is dichtbij een voorzetsel?
Dichtbij is een bijwoord. Het is geen voorzetsel en er hoeft dus geen woord achter te komen. Omdat bij een voorzetsel is, moet er een woord achter komen te staan, een zelfstandig naamwoord of een persoonlijk voornaamwoord. Hij woont dicht bij zijn werk.
Is het midden in of middenin?
Als midden in gevolgd wordt door een zelfstandig naamwoord, schrijven we de combinatie in twee woorden. In is dan een voorzetsel en midden een bijwoord bij dat voorzetsel. Ze vonden een oase midden in de woestijn.
Wat betekent dichtbij?
dichtbij – Voorzetsel 1. niet ver van dichtbij – Bijwoord 1. in de onmiddellijke nabijheid ♢ Van dichterbij bekeken leek dat maar zo.
Is het naar toe of naartoe?
Antwoord. Ja, naartoe wordt aan elkaar geschreven in de zin Ik vraag me af waar al die mensen naartoe gaan. Waar … naartoe is de gesplitste vorm van het voornaamwoordelijk bijwoord waarnaartoe.
Is dichtbij 1 woord?
Beide spellingen zijn correct, maar ze kunnen niet door elkaar gebruikt worden. ‘Dichtbij’ is een bijwoord (er hoeft geen woord of woordgroep meer te volgen), net zoals ‘dichterbij’ en ‘dichtstbij’. Hij woont dichtbij.
Is dichtbij synoniem?
als trefwoord met bijbehorende synoniemen: dichtbij (bn): dicht, in de buurt, na, nabij, nabijgelegen, naburig.
Is het vlakbij of vlak bij?
Als vlak bij gevolgd wordt door een zelfstandig naamwoord of een persoonlijk voornaamwoord, schrijven we de combinatie in twee woorden. Bij is dan een voorzetsel en vlak een bijwoord bij dat voorzetsel.
Wat is een opname van dichtbij?
Close-up = Een close-up (dichtbij-opname, detailopname) is een foto- of video-opname waarbij het opgenomen object dicht bij het objectief lijkt te zijn.
Waar naar toe of waar naartoe?
In de regel worden de delen van het voornaamwoordelijk bijwoord aaneengeschreven, behalve als het de bijwoorden ergens, nergens en overal betreft: ernaartoe, daarnaartoe, hiernaartoe, waarnaartoe, ergens naartoe, nergens naartoe, overal naartoe.