Wat is het doel van een doelgroep analyse?

Wat is het doel van een doelgroep analyse?

Het maken van een doelgroepanalyse zorgt voor veel duidelijkheid: aan wie je jouw product of dienst moet verkopen, hoe je die personen kunt herkennen en hoe je ze ervan overtuigt om bij jou hun aankopen te doen. Om een doelgroep vast te stellen moet je kijken naar kenmerkende eigenschappen.

Hoe analyseer je de doelgroep?

In een doelgroepenanalyse breng je in kaart wie je doelgroepen precies zijn. Je noteert bijvoorbeeld demografische gegevens, opleiding, werk en inkomen, gezondheidsfactoren, fysieke omgeving, cultuur, interesses, wensen en behoeften, enzovoort. Voor je analyse maak je een selectie van de relevante parameters.

Wat is doelgroeponderzoek?

Een doelgroeponderzoek is onmisbaar wanneer u een nieuwe dienst of een nieuw product in de markt wilt gaan introduceren. Een doelgroeponderzoek richt zich met name op de doelgroep in plaats van een product of dienst. Met dit onderzoek is het mogelijk de doelgroep op nauwkeurige wijze te doorgronden.

Hoe voer je een doelgroeponderzoek uit?

Met je klanten in gesprek gaan en relevante vragen stellen. Je kunt zelfs een korte enquête opstellen om meer over ze te weten te komen. Je klanten online bestuderen. Bekijk de social media profielen van je fans op bijvoorbeeld Facebook, om zo te zien wat er in hun leven speelt.

Hoe omschrijf je doelgroep?

Doelgroep gaan beschrijven Wat voor interesses moet iemand bijvoorbeeld hebben om te behoren tot jouw ideale klant. Vervolgens raden we je aan om persona’s, ijkpersonen, aan te maken. Hierdoor maak je voor jezelf visueel hoe jouw ideale klant eruit ziet.

Wat is een doelgroep analyse?

Een doelgroeponderzoek brengt in kaart welk segment van de bevolking interesse heeft in jouw product, dienst of campagne. Op basis van dat segment kun je persona’s maken: gedetailleerde, fictieve profielen van jouw doelgroep waardoor je in de huid kunt kruipen van je klant.

Welke drie vragen stel je om de doelgroep te vinden?

Onderstaand een lijst met 8 vragen om je doelgroep te bepalen:

  • Binnen welke regio is de doelgroep te vinden?
  • Richt je product zich op mannen of vrouwen?
  • Binnen welke leeftijdscategorie bevindt je doelgroep zich?
  • B2B of B2C, op welke markt sluit je product/dienst het beste aan?

Waar moet een Doelgroepomschrijving aan voldoen?

Wat zijn de algemene kenmerken van mijn doelgroep(en)? Wie zijn mijn potentiële klanten en welke behoeften hebben ze? Hoe kan mijn product of dienst deze behoeften vervullen? Hoe waarderen bestaande klanten mijn product en de daarbij horende service?

Hoe maak je een Klantenanalyse?

Blijf onderzoek doen naar de ervaringen en wensen van jouw klanten, ook als je al een klantenbestand hebt opgebouwd. Weet wat er speelt in jouw doelgroep, meet de tevredenheid van de klanten en benut deze kennis om je product of dienst te verbeteren.

Hoe leg je een doelgroep uit?

Je kunt daarbij denken aan opleiding, woonplaats, geloof en sociaal-economische achtergrond. Let op dat je niet teveel segmenteert: de doelgroep moet wel groot genoeg zijn om de investering in de ontwikkeling van een product of dienst te kunnen terugverdienen. Denk ook aan verdienmodellen die passen bij het segment.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven