Inhoudsopgave
Wat is het doel van een exitgesprek?
Een exitgesprek levert kwalitatieve informatie op over de vertrekredenen. Waar vaak veel aandacht wordt besteed aan de instroom van talentvolle medewerkers, wordt de uitstroom nog wel eens vergeten. Een exitgesprek kan problemen binnen de organisatie aan het licht brengen die anders verborgen zouden blijven.
Is exitgesprek verplicht?
Het laatste gesprek dat je met een werknemer voert – het exitgesprek – is misschien wel het belangrijkste van allemaal.
Hoe voer je een exit gesprek?
Houd het exitgesprek in een rustige, afgeschermde ruimte waar de werknemer zich op zijn gemak voelt en het gevoel heeft om vrijuit te kunnen spreken. Laat de medewerker merken dat je oprecht geïnteresseerd bent in zijn of haar mening. Gebruik een checklist met gespreksonderwerpen zodat je niets vergeet te vragen.
Welke vragen stel je bij een exitgesprek?
8 vragen die je moet stellen in een exitgesprek
- Waarom ben je naar een andere baan gaan zoeken?
- Vind je dat je manager je alles heeft geboden wat je nodig had om succesvol te zijn?
- Wat vond je het leukst en het minst leuk aan je werk?
- Vind je dat je functie is veranderd sinds je bent aangenomen?
Wat zeg je in een exitgesprek?
Open het gesprek en vertel in het kort wat het doel van het gesprek is en welke onderwerpen je wilt bespreken. Focus ook op de positieve aspecten van een exitgesprek. Vaak ontdek je zo welke zaken belangrijk en motiverend zijn voor de ‘blijvers’.
Wat is een outplacement?
Dan hebt u in sommige gevallen recht op outplacement. Outplacementbegeleiding houdt in dat een gespecialiseerde dienstverlener de ontslagen of ontslagnemende werknemer(s) helpt om snel een nieuwe baan te vinden of met een zelfstandige activiteit te beginnen.
Wat bespreek je tijdens een exit gesprek?
In een exitgesprek kunt u met de werknemer praten over zijn vertrek en zijn beleving van uw bedrijf. Het exitgesprek is het laatste formele gesprek dat u met uw werknemer voert. Aanleiding is het aangekondigde vertrek van de werknemer. U nodigt elke vertrekkende werknemer uit voor een exitgesprek.
Wat doet een outplacement bureau?
Bij outplacement word je geholpen met het vinden van een baan, maar er wordt geen baan voor je gezocht. Sommige outplacementbureaus hebben speciale ‘jobhunters’ in dienst die op zoek gaan naar passende vacatures, maar het daadwerkelijk solliciteren moet je zelf doen.
Heb ik recht op outplacement als ik zelf ontslag neem?
Ben je ontslagen, dan heb je recht op outplacement als je aan deze twee voorwaarden voldoet: Je bent níet ontslagen omwille van een dringende reden. Je hebt een opzegtermijn van minstens 30 weken of een opzegvergoeding die een periode dekt van minstens 30 weken.
Waarom is een functioneringsgesprek belangrijk?
Een functioneringsgesprek heeft tot doel het functioneren van een medewerker te optimaliseren en aangesloten te houden bij de ontwikkelingen van het bedrijf. Bovendien willen werkgevers zoveel mogelijk wederzijds commitement. Hoe beter de medewerker functioneert, hoe groter het werkplezier, hoe beter de prestaties.