Inhoudsopgave
Wat is het nadeel van MDF?
Nadelen MDF: Standaard MDF kan niet tegen water. Geringe treksterkte, hierdoor kunnen er geen zware dingen aan vast geschroefd worden. Niet brandwerend.
Waarom trekt MDF krom?
Verf alles Zorg er bij het aanbrengen van de grondlaag voor dat je alle zijden van het MDF verft. Door het zuigvermogen van de plank, zet de plank een beetje uit bij het verven van de plaat. Daardoor kan het MDF kromtrekken. Dat kun je voorkomen door alle zijden te verven.
Waar wordt MDF voor gebruikt?
MDF wordt veel gebruikt in de meubelindustrie en interieurbouw. Ook in keukens kom je regelmatig MDF plaat tegen; de keukendeurtjes zijn hier vaak van gemaakt. MDF is een hele gladde plaat van geperst hout. De afkorting MDF staat voor Medium Density Fibreboard, wat vezelplaat met gemiddelde dichtheid betekent.
Kan MDF werken?
MDF materiaal is zeer goed bewerkbaar: Het laat zich makkelijk (op maat) zagen, je kunt er makkelijk in frezen, het splintert niet vanwege de fijne vezelstructuur. Het materiaal werkt niet of nauwelijks, wat echt hout wel doet bijvoorbeeld door temperatuurverschillen.
Kan MDF krimpen?
Je kunt alle verbindingssystemen gebruikten voor MDF en vrijwel alle diktes MDF zijn sterk genoeg voor constructieve interieurtoepassingen. Het plaatmateriaal krimpt en zwelt niet door wisselingen in temperatuur en vocht. Daarnaast is de buigsterkte van MDF zeer hoog.
Waarom MDF grondverf?
Grondverf is belangrijk, want het vermindert de zuiging van het MDF. Je voorkomt zo dat de verf snel in het MDF trekt. Normale grondverf volstaat, maar voor het schilderen van de kopse kanten van het MDF kan bij de eerste laag beter verdunde grondverf gebruikt worden.
Waarom MDF ontvetten?
Toch is het nodig om het oppervlak eerst te ontvetten. MDF is een materiaal dat bestaat uit geperste vezels die met een hars aan elkaar verbonden worden. Deze hars is een beetje vettig, waardoor de verflaag moeite heeft met hechten. Ontvetten met thinner, ammonia of een speciale MDF ontvetter is daarom essentieel!