Wat is het parlement geschiedenis?

Wat is het parlement geschiedenis?

In Nederland wordt de volksvertegenwoordiging de Staten-Generaal genoemd. Sinds 1814 is dit een parlement, in 1815 werd het gesplitst tot een tweekamerstelsel. Sommigen willen een extra kamer met leden uit de nationale parlementen, hoewel de Europese Raad in zekere zin reeds die functie vervult.

Waar komt het woord parlement vandaan?

In de eerste betekenis verwijst parlement naar het Latijnse parlamentum (vergadering, bijeenkomst) en het Franse ‘parlement’ (vergadering, gesprek, gepraat). In de tweede betekenis komt het begrip terug als we spreken over parlementaire rechten of parlementaire stukken.

Waar uit bestaat het parlement?

Het parlement bestaat uit de Eerste Kamer en de Tweede Kamer. Het parlement controleert de regering en is medewetgever. Een wet kan pas ingaan als de Eerste en de Tweede Kamer het wetsontwerp hebben aangenomen.

Waarom zijn de Eerste en Tweede Kamer bedacht?

Sinds 1815 kent Nederland een tweekamerstelsel. In dat jaar werd namelijk de sinds 1814 bestaande Staten-Generaal gesplitst in een Eerste en Tweede Kamer. Bijkomend argument voor de instelling van de Eerste Kamer was de wens om de gekozen Tweede Kamer (die het recht van initiatief had) in toom te houden.

Welke parlementen zijn er?

Wetgevende macht van België

  • Vlaams Parlement (Vlaamse Gemeenschap en Gewest)
  • Waals Parlement (Waals Gewest)
  • Brussels Hoofdstedelijk Parlement (Brussels Hoofdstedelijk Gewest)
  • Parlement van de Franse Gemeenschap (Franse Gemeenschap)
  • Parlement van de Duitstalige Gemeenschap (Duitstalige Gemeenschap)

Wat is de rol van het parlement?

Regering controleren en wetten maken Het parlement (ook wel Staten-Generaal) controleert het beleid van de regering (de Koning en de ministers). Ook heeft het parlement een wetgevende functie. Een wet gaat pas in als de Eerste en de Tweede Kamer het wetsvoorstel hebben aangenomen.

Wat is de functie van de Eerste en Tweede Kamer?

De Tweede Kamer heeft twee hoofdtaken: de regering controleren en wetten maken. De belangrijkste taak van de Eerste Kamer is het beoordelen van wetsvoorstellen die de Tweede Kamer heeft goedgekeurd. Van het recht de regering te controleren maakt de Eerste Kamer maar beperkt gebruik.

Wat zijn de parlementen in België?

In België geldt de scheiding der machten….Zie ook.

Gemeenschappen: Vlaams Parlement · Vlaamse Regering · Parlement van de Franse Gemeenschap · Franse Gemeenschapsregering · Parlement van de Duitstalige Gemeenschap · Duitse Gemeenschapsregering
Provincies: Provincieraad · Deputatie · Gouverneur

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven