Inhoudsopgave
Wat is het probleem als een CV-ketel tikkend geluid geeft?
Cv-ketel tikt bij opwarmen? Zoals je wellicht weet, zet metaal uit bij warmte en krimpt het bij kou. Zodra er dus opeens hitte door een koude buis loopt, ontstaat er soms een tikkend geluid. Een tikkende cv-ketel is dus niets ergs, maar puur een reactie van het metaal op de warmte.
Kan een CV-ketel ontploffen?
Het voornaamste gevaar bij dit type is het brandgevaar. In een CV ketel zit een warmtewisselaar, die ervoor zorgt dat water in de leidingen wordt verwarmd door bijvoorbeeld aardgas. Niet omdat de ketel daadwerkelijk kan ontploffen, maar omdat er hij zo’n grote hoeveelheid koolmonoxide kan produceren.
Waarom fluit mijn cv-ketel?
Het fluiten van de cv-ketel komt vaak doordat de warmtewisselaar gedeeltelijk verstopt zit. De ketel komt wel aan de kook en kan zijn warmte ook wel afstaan, maar dit gebeurt vaak in een gedeelte van de wisselaar waar het water niet meer goed door heen stroomt. Op dat punt staat het water dan eigenlijk gewoon te koken.
Wat kan je doen tegen het tikken van de verwarming?
Een makkelijke oplossing tegen de tikkende verwarmingsbuizen is door de verwarming langzamer te laten opwarmen. Dat kan bijvoorbeeld met een modulerende thermostaat. Hiervoor heeft u wel een ketel nodig die kan moduleren met OpenTherm én een modulerende thermostaat.
Waarom tikken CV leidingen?
Het tikken van je verwarming wordt veroorzaakt door het uitzetten en krimpen van de leidingen. Metalen hebben immers de eigenschap om uit te zetten bij verwarming en te krimpen bij afkoeling. Ook als er te veel lucht in de leidingen zit, kan dit tik- of andere vreemde geluiden veroorzaken.
Kan een cv-ketel in brand vliegen?
Honderdduizenden mensen in Nederland hebben een gevaarlijke cv-ketel in huis. De warmtewisselaar van die cv-ketel kan door de hitte vervormen, waardoor zeer heet rookgas kan lekken in de witte mantel van de ketel. Daardoor kan de ketel in brand vliegen. Rookgas is het uitlaatgas van een cv-ketel.