Wat is het slachtofferloket?

Wat is het slachtofferloket?

Na uw aangifte kunt u met vragen terecht bij het Slachtofferloket van de politie. De medewerkers van dit loket informeren, adviseren en begeleiden slachtoffers tijdens het politieonderzoek. Zo informeren zij u bijvoorbeeld of uw aangifte leidt tot een strafzaak.

Wat zijn Slachtofferrechten?

Wetsvoorstel uitbreiding slachtofferrechten naar Tweede Kamer. Het wetsvoorstel regelt bijvoorbeeld het volgende: Verdachten van ernstige zeden- en geweldsmisdrijven moeten aanwezig zijn op de rechtszitting en bij de uitspraak. Het slachtoffer kan in dat geval zijn spreekrecht uitoefenen in het bijzijn van de verdachte …

Wat doet een slachtoffer coordinator?

De medewerkers van ons informatiepunt informeren en adviseren slachtoffers tijdens het hele strafproces. Bent u slachtoffer van een ernstig misdrijf, dan heeft u een vast persoonlijk aanspreekpunt. Dit is uw slachtoffercoördinator. Hij of zij helpt u tijdens de hele strafzaak met al uw wensen en vragen.

Wat zijn mijn rechten als slachtoffer?

Recht op schadevergoeding U heeft het recht om een schadevergoeding te vragen als u schade heeft geleden door een strafbaar feit. Ook als nabestaande van een slachtoffer heeft u dit recht.

Wat gebeurt er als een slachtoffer naar de politie gaat?

Vaak kunt u dan vragen om een schadevergoeding van de dader. De officier van justitie of de rechter besluit dan of de dader de schade moet vergoeden. In sommige gevallen kan het Schadefonds Geweldsmisdrijven een tegemoetkoming geven voor uw schade. Een advocaat of Slachtofferhulp Nederland kan u hierbij helpen.

Wat doet ovj?

De officier van justitie vertegenwoordigt het OM. Meestal begint een strafzaak bij de politie. De officier van justitie besluit vervolgens wel of niet te vervolgen. Bij vervolging doet de rechter een uitspraak (vonnis).

Wat doet de slachtofferhulp?

Slachtofferhulp Nederland helpt na misdrijven, verkeersongevallen, rampen en calamiteiten. U kunt bij ons terecht voor emotionele steun, wij ondersteunen in het strafproces en helpen u uw schade vergoed te krijgen.

Wat doet het slachtoffer tijdens een rechtszaak?

Rollen van het slachtoffer in de rechtszaal Procespartij: Eist een schadevergoeding voor geleden schade. Procesdeelnemer: Maakt gebruik van het spreekrecht, zelf of door een gemachtigde. Treedt op als getuige. Belangstellende: Volgt de strafzaak in de rechtbank, kan gebruik maken van speciale voorzieningen.

Kan een slachtoffer in hoger beroep gaan?

Het slachtoffer zelf heeft in het strafrecht geen eigen recht op het instellen van hoger beroep tegen een uitspraak. Na de uitspraak in hoger beroep in de strafzaak kunnen de dader en het Openbaar Ministerie cassatie bij de Hoge Raad instellen. Aan het slachtoffer komt ook dat recht niet toe.

Kun je een melding bij de politie intrekken?

Alleen een aangifte van een klachtdelict kunt u intrekken. Dit moet binnen 8 dagen. Alle andere aangiftes kunt u niet intrekken. U kunt wel de officier van justitie vragen om niets met uw aangifte te doen.

Wat zijn de taken van het OM?

Het OM is de enige instantie in Nederland die verdachten voor de strafrechter kan brengen. Het OM zorgt ervoor dat strafbare feiten worden opgespoord en vervolgd. Daarvoor wordt samengewerkt met politie en andere opsporingsdiensten.

Welke vragen stelt de officier van justitie?

De officier van justitie geeft informatie over spreekrecht en de mogelijkheden om een schadevergoeding te eisen van de verdachte. U kunt ook zelf vragen stellen aan de officier van justitie. Bijvoorbeeld over het onderzoek van de politie en het dossier van uw strafzaak.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven