Inhoudsopgave
- 1 Wat is het tuchtrecht?
- 2 Kan een verzorgende voor de tuchtrecht geroepen worden?
- 3 Hoe werkt het tuchtcollege?
- 4 Welke uitspraken kan de tuchtrechter opleggen?
- 5 Wie kan tuchtklacht indienen?
- 6 Hoe werkt een tuchtrecht?
- 7 Wat doet een tuchtcollege?
- 8 Welke klachten behandeld Het tuchtcollege?
- 9 Welke normen staan centraal in tuchtrecht?
- 10 Hoe werkt medisch tuchtrecht?
- 11 Wat doet de raad van discipline?
- 12 Waar moet een advocaat zich aan houden?
- 13 Wat is de Tweede tuchtnorm?
Wat is het tuchtrecht?
Tuchtrechtspraak is een vorm van rechtspraak die erop toeziet dat de leden van een beroepsgroep zich aan de gedragsregels van hun beroep houden.
Kan een verzorgende voor de tuchtrecht geroepen worden?
Verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten die volgens anderen tekort schieten in hun zorgverlening kunnen voor een tuchtcollege worden gedaagd. Het doel van deze rechtspraak: het bewaken van de patiëntveiligheid en de kwaliteit van de beroepsuitoefening. Op deze pagina lees je meer over wat tuchtrecht inhoudt.
Wat is een tuchtklacht?
Een tuchtklacht kan dus elke arts of zorgverlener overkomen. Artsen ervaren een tuchtklacht vaak als zeer belastend. De KNMG zet zich continu in om de werking van het tuchtrecht te verbeteren. Hieronder zetten we de informatie over het tuchtrecht op een rij en geven we tips om een tuchtklacht te voorkomen.
Wat is tuchtrechtelijke aansprakelijkheid?
De specifieke kenmerken van een tuchtrechtelijke procedure zorgen ervoor dat niet zomaar civielrechtelijke aansprakelijkheid vaststaat in het geval een tuchtrechter heeft geoordeeld dat in strijd is gehandeld met voor het betreffende beroep geldende regels.
Hoe werkt het tuchtcollege?
Het regionaal tuchtcollege beoordeelt of de zorgverlener zich heeft gehouden aan zijn beroepsnormen. Als een zorgverlener zich niet aan zijn beroepsnormen heeft gehouden, verklaart het tuchtcollege de klacht gegrond. Het kan dan een maatregel opleggen.
Welke uitspraken kan de tuchtrechter opleggen?
Als het tuchtcollege oordeelt dat de zorgverlener niet zorgvuldig heeft gehandeld, verklaart het tuchtcollege de klacht gegrond en kan het de aangeklaagde zorgverlener de volgende maatregelen opleggen: waarschuwing; berisping; geldboete (maximaal € 4500,-);
Wie vallen er onder het tuchtrecht?
De volgende beroepsgroepen vallen onder het wettelijk tuchtrecht: Artsen (bijvoorbeeld huisartsen en medisch-specialisten zoals chirurgen en psychiaters) Tandartsen. Apothekers.
Welke beroepsgroepen hebben een tijdelijke zelfstandige bevoegdheid?
Hier vallen de volgende beroepen onder: Physician assistant, Klinisch technoloog, Verpleegkundig specialist*(* Wel een wettelijk register en tuchtrecht in volle omvang van toepassing.). Deze beroepen voeren voorbehouden handelingen uit en hebben een tijdelijke zelfstandige bevoegdheid.
Wie kan tuchtklacht indienen?
U kunt alleen een klacht bij een Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg indienen over uw:
- arts;
- tandarts;
- apotheker;
- gezondheidszorgpsycholoog;
- psychotherapeut;
- fysiotherapeut;
- verloskundige;
- verpleegkundige.
Hoe werkt een tuchtrecht?
Het tuchtrecht voor de gezondheidszorg is geregeld in de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG). Klagers kunnen een klacht indienen bij een van de Regionale Tuchtcolleges voor de Gezondheidszorg (RTG). Zij kunnen hierbij worden ondersteund door een tuchtklachtfunctionaris.
Hoe werkt het tuchtrecht?
Wat doet de tuchtcommissie?
(de; -s) SP – commissie, belast met het beoordelen van tijdens een wedstrijd gepleegde vergrijpen en met het opleggen van straffen aan spelers die zich tijdens een wedstrijd heb ben misdragen.
Wat doet een tuchtcollege?
Een tuchtcollege voor de gezondheidszorg oordeelt op basis van de klacht of de aangeklaagde zorgverlener zijn werk zorgvuldig heeft gedaan. Het tuchtcollege toetst of de aangeklaagde zorgverlener heeft gehandeld in strijd met de zorg die hij behoort te leveren aan zijn patiënt (of diens familie).
Welke klachten behandeld Het tuchtcollege?
U kunt naar een Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg als uw arts bijvoorbeeld een verkeerde of te late diagnose heeft gesteld. Het college behandelt klachten over zorgverleners die bij het uitoefenen van hun functie in gebreke zijn gebleven. U kunt alleen klagen over zorgverleners die onder het tuchtrecht vallen.
Hoe wordt je tuchtrechter?
De procedure Een procedure begint met het indienen van een klaagschrift bij een regionaal tuchtcollege. Het regionaal tuchtcollege beoordeelt of de zorgverlener zich heeft gehouden aan zijn beroepsnormen. Als een zorgverlener zich niet aan zijn beroepsnormen heeft gehouden, verklaart het tuchtcollege de klacht gegrond.
De tuchtrechter toetst het handelen en nalaten van verpleegkundigen aan twee normen: De zorgverlener heeft gehandeld (of iets nagelaten) in strijd met de zorg die hij behoort te verlenen aan de patiënt, degene die in nood verkeert, of zijn/haar naasten.
Wat is de zwaarste straf die het medisch tuchtcollege aan een zorgverlener kan opleggen?
Geldboete. Het tuchtcollege kan aan de zorgverlener de maatregel van een geldboete van maximaal € 4.500 opleggen. De zorgverlener blijft volledig bevoegd om het beroep uit te oefenen.
Welke normen staan centraal in tuchtrecht?
Hoe werkt medisch tuchtrecht?
Klagers kunnen een klacht indienen bij een van de Regionale Tuchtcolleges voor de Gezondheidszorg (RTG). Zij kunnen hierbij worden ondersteund door een tuchtklachtfunctionaris. De volgende personen of instanties zijn volgens de wet BIG bevoegd om te klagen: de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
Wie kan een klacht indienen bij de tuchtrechter?
geen patiënt bent, maar vindt dat een zorgverlener iets verkeerd tegen ú heeft gedaan; nabestaande bent; ouder van een minderjarige (<16) patiënt bent; collega van een zorgverlener bent.
Wie is de klager?
de klager zelfst. naamw. (m.) Verbuigingen: klagers 1) iemand die klaagt 2) iemand die zijn of haar beklag doet (voor een rechtbank) Bron: WikiWoordenboek.
Wat doet de raad van discipline?
Een raad van discipline behandelt in eerste aanleg tuchtklachten tegen advocaten, nadat deze door de deken zijn onderzocht en doorgezonden. De raad kijkt daarbij onder meer of er sprake is van gedrag dat een behoorlijk advocaat niet betaamt. Lees meer over artikel 46 van de Advocatenwet.
Waar moet een advocaat zich aan houden?
Artikel 10a van de Advocatenwet stelt vast dat de advocaat tot taak heeft zorg te dragen voor de rechtsbescherming van zijn cliënt, en dat die – specifieke, cliëntgerichte – rol hem (ook in het wettelijk systeem) is toebedeeld ‘in het belang van een goede rechtsbedeling’.
Hoe ver mag een advocaat gaan?
Cliënt vertelt de waarheid In het algemeen mag een advocaat ervan uitgaan dat zijn cliënt de waarheid vertelt. Het is voor een advocaat dan ook niet te doen om de informatie die hij van cliënten krijgt structureel na te trekken. Uiteraard bestaan er altijd uitzonderingen.
Het tuchtrecht is bedoeld om de kwaliteit van de beroepsuitoefening te bevorderen en bewaken. Het tuchtrecht geldt voor alle beroepsgroepen die staan ingeschreven in het BIG-register, waaronder artsen, maar bijvoorbeeld ook tandartsen, verpleegkundigen en apothekers. Een medisch tuchtcollege bestaat uit juristen en leden-beroepsgenoten.
Wat zijn uitspraken van de tuchtrechter?
Uitspraken van de tuchtrechter kunnen zorgen voor bevestiging of verduidelijking van de toepassing van wettelijke regels en gedragsregels van artsen. Het is daarom belangrijk voor artsen om hiervan kennis te nemen. Wekelijks publiceert Medisch Contact een uitspraak voorzien van commentaar .
Wat is de Tweede tuchtnorm?
De tweede tuchtnorm omvat ‘enig ander handelen of nalaten in strijd met hetgeen een behoorlijk beroepsbeoefenaar betaamt’. Hieronder kunnen diverse zaken vallen waaronder verzekeringsfraude, het niet toelaten van een collega tot een waarneemregeling en onjuist optreden in de media.