Inhoudsopgave
Wat is het verschil tussen actieve en passieve koeling?
Het belangrijkste verschil tussen actieve en passieve koeling is dat er voor actieve koeling een specifiek energieverbruik kan gedefinieerd worden. Terwijl passieve koeling weinig tot geen energie verbruikt. Er kan op verschillende wijzen passief gekoeld worden: Passieve (nacht)koeling via openen van ramen.
Heeft de warmtepomp de functie van actieve koeling?
Bij actieve koeling keert men de werking van de warmtepomp om: de ingebouwde compressor koelt het water. Nadien onttrekt de warmtepomp de warmte uit het water en geeft het af aan de energiebron (de buitenlucht, bodem of het grondwater).
Hoe werkt passieve koeling warmtepomp?
Met passieve koeling wordt warmte uit de vloerverwarming of ventilo-convectoren onttrokken en naar de grondboringen afgeleid. Zo daalt de temperatuur in huis. Passieve koeling dankt haar naam aan het feit dat de warmtepomp zelf niet actief is, enkel de circulatiepomp. Hierdoor is deze koelmethode zeer energiezuinig.
Wat is passief gekoeld?
Passieve koeling Passief koelen wordt ook wel natuurlijke koeling genoemd, omdat het systeem gebruikmaakt van de koelte die in de bodem is opgeslagen. Daarbij wordt de compressor van de warmtepomp uitgeschakeld: enkel de circulatiepomp verbruikt elektriciteit om het koele water door het buizennet te verplaatsen.
Wat is het verschil tussen passieve opwarming en actieve opwarming?
Bij actieve koeling wordt het werkingsproces van de warmtepomp omgekeerd en vormt de woning hier de energiebron. Deze manier van koelen is een stuk energiezuiniger dan zo’n traditioneel airconditioningsysteem, maar verbruikt nog steeds meer energie dan passieve koeling.
Hoe kan vloerverwarming koelen?
Om vloerkoeling mogelijk te maken wordt een vloerverwarmingssysteem meestal gecombineerd met een omkeerbare warmtepomp. Deze zorgt ervoor dat het systeem in de winter kan verwarmen en in de zomer kan koelen.
Hoe warmtepomp laten koelen?
Warmtepompen kunnen ook koelen Water/water warmtepompen met een bodembron zijn heel geschikt om je woning ’s zomers mee te koelen. Hoe? Door het water in het cv-systeem met behulp van het koude water uit de bodembron af te koelen tot circa 18°C en door de vloerverwarming te laten stromen.
Hoe werkt Vloerverkoeling?
Vloerkoeling werkt omgekeerd als vloerverwarming. Het leidingensysteem in de vloerconstructie wordt gevuld met water met een minimumtemperatuur van 18°C. Tijdens warme periodes van het jaar kan, indien gewenst, de vloer hierdoor worden gekoeld. Het enigszins koele water zorgt voor een afkoeling van de vloerconstructie.