Inhoudsopgave
- 1 Wat is het verschil tussen beschrijvende statistiek en Inferentiële statistiek?
- 2 Wat is het verschil tussen beschrijvende en toetsende statistiek?
- 3 Hoe rapporteer je het gemiddelde van een steekproef?
- 4 Waarom beschrijvende statistiek?
- 5 Wat is een toetsende statistiek?
- 6 Wat is een acceptabele standaarddeviatie?
Wat is het verschil tussen beschrijvende statistiek en Inferentiële statistiek?
Waar beschrijvende statistiek een rechttoe-rechtaan beschrijving is van statistische feiten, gaat inferentiële statistiek dus een stap verder door verbanden te leggen tussen feiten en op basis hiervan uitspraken te doen over een gehele populatie.
Wat betekent Inferentiele?
In de statistiek duidt het begrip inferentie op het generaliseren van waarnemingen, kenmerken, eigenschappen uit steekproeven naar de gehele populatie. Doorgaans wordt dit gekoppeld met een uitspraak over de statistische onzekerheid.
Wat is het verschil tussen beschrijvende en toetsende statistiek?
Met beschrijvende statistiek (ook wel descriptieve statistiek genoemd) vat je de kenmerken van een dataset samen. Met toetsende statistiek (ook wel inferentiële of verklarende statistiek genoemd) toets je een hypothese of bepaal je of je data generaliseerbaar zijn naar een bredere populatie.
Wat valt er onder beschrijvende statistiek?
Er zijn drie belangrijke soorten beschrijvende statistieken:
- De verdeling heeft betrekking op de frequentie voor iedere waarde.
- De centrale tendens gaat over de gemiddelden voor de waarden.
- De spreiding (of variabiliteit) heeft te maken met de mate waarin waarden in de dataset verspreid zijn.
Hoe rapporteer je het gemiddelde van een steekproef?
In je methodologie beschrijf je vaak de kenmerken van je steekproef. Zo informeer je de lezer over wie aan je onderzoek heeft meegedaan. Je rapporteert de gemiddelde leeftijd, het geslacht en andere relevante kenmerken van de respondenten.
Wat is verklarende statistiek?
Verklarende statistiek maakt gebruikt van statistische technieken om uitkomsten van kengetallen, grafieken en tabellen te verklaren. Door in marketing en bij marktonderzoek gebruik te maken van de statistische technieken kan een marketeer zijn beslissingen beter verantwoorden.
Waarom beschrijvende statistiek?
Beschrijvende statistiek gaat over de populatie, het geheel van gelijksoortige objecten of data. Deze data worden samengevat in een beknopte weergave, met als doel het ontdekken van globale patronen en kenmerken. Een voorbeeld is de gemiddelde lengte van een groep Nederlandse vrouwen.
Wat is een populatie?
Letterlijk bevolking; hiermee wordt de bevolking bedoeld waarop onderzoeksgegevens betrekking hebben; meestal wordt uit deze populatie een steekproef getrokken waarbij het onderzoek daadwerkelijk uitgevoerd wordt: de onderzoeks- of studiepopulatie.
Wat is een toetsende statistiek?
Bij toetsende statistiek wordt, met behulp van een statistische berekening, een hypothese getoetst. Er wordt bijvoorbeeld bepaald of het verschil dat we zien tussen twee groepen op toeval berust of niet.
Welke analysemethoden zijn er?
Onderzoeksmethoden
- Deskresearch.
- Fieldresearch.
- Quasi-experimenteel onderzoek.
- Empirisch onderzoek.
- Cross-sectioneel onderzoek.
- Longitudinaal onderzoek.
- Exploratief onderzoek.
Wat is een acceptabele standaarddeviatie?
De standaardafwijking geeft de spreiding van de antwoorden op de vragenlijst rondom het gemiddelde aan. De standaardafwijking van groep A is namelijk 1.63 punten. Oftewel, de cijfers van de leerlingen wijken gemiddeld 1.63 punten af van het gemiddelde cijfer 8. Van groep B is de standaardafwijking 0.82.