Wat is het verschil tussen een aardlekschakelaar en een aardlekautomaat?

Wat is het verschil tussen een aardlekschakelaar en een aardlekautomaat?

Het verschil tussen deze twee groepenkast componenten is als volgt: een aardlekschakelaar is een component waar de installatieautomaat er achter wordt aangesloten, terwijl een aardlekautomaat een combinatie is van een aardlekschakelaar en een installatieautomaat.

Wat is het verschil tussen aardlekschakelaar en hoofdschakelaar?

Als hoofdschakelaar werd vaak een of meer aardlekschakelaars gebruikt. Sinds 2005 mag dit dus niet meer en moet je altijd een hoofdschakelaar in je groepenkast plaatsen. Een groepenkast moet namelijk in één handeling uitgeschakeld kunnen worden met een daarvoor geschikt component, dus met een hoofdschakelaar.

Wat betekent Aardlek?

Een aardlekschakelaar is een schakelaar die automatisch in werking treedt wanneer hij lekstroom meet. De schakelaar springt om schakelt de gehele groepenkast uit. Dit wordt ook wel het spanningsloos maken van het systeem genoemd. In een elektrische installatie is er meestal sprake van een stroomkring.

Welke aardlekautomaat?

Als u gebruik maakt van een 1 fase groepenkast kunt u enkel kiezen voor een 1 fase aardlekautomaat. Voor een 1 fase apparaat kiest u voor een 1 fase aardlekautomaat, voor een 3 fase apparaat kiest u een 3 fase variant. U kunt op uw energiefactuur of kWh-meter zien welke fase aansluiting u heeft.

Hoeveel Ampere moet een aardlekschakelaar zijn?

In woningen geldt een waarde van 30 mA als lekstroom waarbij de aardlekschakelaar de stroom afschakelt. Aardlekschakelaars van 500 mA (of 300 mA) werden vroeger toegepast bij ‘natte’ groepen (zoals de wasmachineaansluiting), maar in woningen mag tegenwoordig alleen nog 30 mA worden toegepast.

Wat is een 2 polige aardlekschakelaar?

Met andere woorden: de 2-polige (2P) aardlekschakelaar wordt de standaard aardlekbeveiliging indien u installatieautomaten in uw groepenkast plaatst.

Welke aardlekschakelaar?

Voor woningen geldt tegenwoordig de regel dat 30mA lekstroom de elektrische installatie achter de aardlekschakelaar moet uitschakelen. U heeft bij een woning dus een component met 30mA lekstroom nodig. De 300mA aardlekschakelaar is verplicht bij: Tijdelijke installaties in fabrieken.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven