Wat is het verschil tussen een atoombom en een kernbom?

Wat is het verschil tussen een atoombom en een kernbom?

Een kernwapen (ook wel kernbom, atoombom of atoomwapen) is een type wapen dat gebruikmaakt van de energie die is opgeslagen in atoomkernen om een ontploffing te veroorzaken, in tegenstelling tot conventionele explosieven, die ontploffen door chemische reacties, waarbij de atoomkernen onveranderd blijven.

Hoe groot is de explosie van een atoombom?

De atoombommen die op Hiroshima en Nagasaki vielen hadden een explosieve kracht van respectievelijk 15 en 21 kiloton (oftewel 15-21 miljoen kilogram) TNT. De krachtigste atoombom die ooit getest is, de Russische waterstofbom “Tsar Bomba”, had een kracht van maar liefst 50 megaton TNT, oftewel 50.000 kiloton TNT.

Wat is de sterkste bom ter wereld?

Vuurbal van Tsar Bomba (wiki) De explosie van de Tsar Bomba is tot nu toe de krachtigste explosie ooit door mensen veroorzaakt. De seismische schokgolf in de atmosfeer ging maar liefst drie keer de aarde rond.

Hoe ziet een atoombom in elkaar?

De werking van de atoombom is gebaseerd op de splijting van uranium of plutonium. Dit zijn zeer zware elementen die zeer veel energie afgeven wanneer ze worden gespleten. Dat is genoeg energie om de halve wereld 1 seconde lang van energie te voorzien. Ieder atoom dat splijt zorgt weer voor 3 nieuwe splijtingen.

Waar zijn atoombommen gegooid?

De atoombommen die in 1945 op de twee Japanse steden Hiroshima en Nagasaki werden gegooid, maakten een definitief einde aan de Tweede Wereldoorlog.

Wat betekent atoombommen?

De natuurkundige Leó Szilard (1898-1964) behoorde tot de geniale Asjkenazim-generatie (Zie: Eugenetica) die in de Duitssprekende landen bloeide aan het begin van de twintigste eeuw. In het besef dat Hitler een oorlog zou beginnen, verhuisde hij in 1938 naar de Verenigde Staten.

Hoe groot is de straal van een atoombom?

In de gele zone, de ‘Fireball Radius’ met een straal van 180 meter, is het effect van de atoombom afhankelijk van de hoogte waarop die tot ontplofffing wordt gebracht. In de rode zone, de luchtverplaatsingsradius met een straal van 340 meter, is het sterftepercentage zo goed als honderd procent.

Hoeveel km kan een atoombom verwoesten?

Een bom als die op Hiroshima kan je al overleven op 10 kilometer afstand. Maar de krachtigste bom die ooit tot ontploffing is gebracht, de Tsar Bomba (50 megaton) zou indien boven Utrecht tot ontploffing gebracht alles van Amsterdam tot Den Bosch in de as leggen.

Hoe sterk is een waterstofbom?

Een waterstofbom, H-bom of thermonucleaire bom is een atoombom die veel van zijn explosieve energie uit kernfusie van waterstofatomen tot helium verkrijgt. Deze explosie (10 megaton TNT-equivalent) had een grotere kracht dan alle geallieerde bommen van de Tweede Wereldoorlog bij elkaar.

Wie heeft de kernbom uitgevonden?

Het zijn een paar karaktertrekken van de man die aan de wieg staat van de atoombom: Robert Oppenheimer. Geboren in 1904 in New York, groeit hij op in een welgestelde familie, studeert aan de universiteit van Harvard en rondt daar in drie jaar het studieprogramma af, cum laude.

Wat zit er in een kernwapen?

Kernwapens zijn massavernietigingswapens die gebruikmaken van de energie die is opgeslagen in atoomkernen. In de kern van atomen liggen nucleaire stoffen zoals uranium en plutonium opgeslagen. Door die kern te splijten en te fuseren komt enorm veel energie vrij: een kernexplosie.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven