Wat is het verschil tussen een huwelijkscontract en een huwelijk?

Wat is het verschil tussen een huwelijkscontract en een huwelijk?

Het belangrijke – en het confronterende – is dat je huwelijkscontract niet alleen de spelregels vastlegt tijdens je huwelijk maar ook hoe je gaat verdelen bij scheiding of wie wat krijgt bij overlijden van een van de partners. Uiteindelijk is het dus een contract voor de belangrijkste gebeurtenissen uit je leven.

Wat gebeurt er bij huwelijk?

Bij een huwelijk kunnen de partners in een huwelijkscontract kiezen hoe ze hun bezittingen en schulden onder elkaar verdelen. Doen ze dat niet, dan vallen ze automatisch onder het wettelijk stelsel: het gemeenschap van goederen. Een eigen vermogen voor elk van de partners. Een gemeenschappelijk vermogen.

Wat wordt in een huwelijkscontract vastgelegd?

Wat is een huwelijkscontract? Eenvoudig gezegd komt het erop neer dat in een huwelijkscontract vastgelegd wordt in hoeverre het bestaande vermogen van de echtgenoten, evenals de inkomsten die de echtgenoten verwerven tijdens de duur van het huwelijk, al dan niet gemeenschappelijk bezit worden.

Wat betekent trouwen zonder huwelijkscontract?

Wanneer je huwt zonder huwelijkscontract, vallen jullie onder het ‘wettelijk stelsel’. De wet regelt dan jullie rechten en plichten als gehuwden, ook wat jullie vermogens betreft (wat is van wie?). Het wettelijke stelsel is ook bekend als ‘gemeenschap van aanwinsten.

Wat is het beste huwelijkscontract?

Scheiding van goederen is naar eventuele schuldeisers (van de partner) toe de beste oplossing, terwijl het wettelijke stelsel beter is voor uw successieplanning. Door te kiezen voor scheiding van goederen met een beperkte gemeenschap combineert u beide voordelen.

Wat bij scheiding zonder huwelijkscontract?

Wanneer je getrouwd bent zonder huwelijkscontract, dan ben je juridisch gezien getrouwd met ‘gemeenschap van goederen’. Dit betekent dat al je inkomsten gemeenschappelijk zijn. Het geld dat op je eigen spaarrekening staat kan wettelijk gezien ook van je partner zijn.

Welke Huwelijksvermogensstelsels zijn er?

Dit zijn de drie meest voorkomende huwelijksvermogensstelsels:

  • Het stelsel van scheiding van goederen met gemeenschap van aanwinsten (ook ‘wettelijk stelsel’ genoemd)
  • Het stelsel van scheiding van goederen.
  • Het stelsel van de algehele gemeenschap van goederen.

Wat bij overlijden met huwelijkscontract?

komt te overlijden. Een mogelijk huwelijksvoordeel is het verblijvingsbeding, in de volksmond ook gekend als de “langst-leeft-al clausule”. Door deze clausule op te nemen in het huwelijkscontract, krijgt de langstlevende echtgenoot het volledige gemeenschappelijk vermogen bij overlijden van de andere echtgenoot.

Wat als je geen huwelijkscontract hebt?

Elk huwelijk is onderworpen aan een huwelijksvermogensstelsel, ook indien er geen huwelijkscontract werd afgesloten. Als koppels géén huwelijkscontract hebben afgesloten, vallen ze onder het wettelijk stelsel en dat vanaf de dag van hun burgerlijk huwelijk.

Welk Huwelijksstelsel kiezen?

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven