Wat is het verschil tussen een wilde en tamme kastanje?

Wat is het verschil tussen een wilde en tamme kastanje?

Van een afstandje lijken ze veel op elkaar, toch zijn er een paar belangrijke verschillen. Zo heeft een tamme kastanje een puntje aan de bovenkant. Een wilde kastanje is juist mooi rond. Ook heeft de tamme kastanje meer stekels op het omhulsel en zijn ze dunner dan die van de wilde kastanje.

Waar is een wilde kastanje goed voor?

Kastanjes zijn rijk aan vitamine C, een vitamine die belangrijk is voor het immuunsysteem. Ook zijn ze een bron van vezels, die belangrijk zijn voor gezonde darmen.

Hoe gezond is tamme kastanje?

Deze bruine energiebrengers zijn rijk aan mineralen en sporenelementen en wie ze eet, krijgt een extra portie kalium, calcium, fosfor, zwavel, ijzer en magnesium binnen. Daarnaast zijn tamme kastanjes eiwitleveranciers en bevatten ze minder vet dan andere noten.

Waardoor wordt de kastanje beschermd?

De stekels zijn een soort afweerwapen tegen de voortijdige aanval door vogels en eekhoorns. Meerstammigheid is een bekend verschijnsel bij de tamme kastanje.

Kan je een wilde kastanje eten?

De wilde kastanje, ook wel witte of paardenkastanje genoemd, heet Aesculus hippocastanum, de tamme kastanje Castanea sativa. “Alleen de tamme kastanje is eetbaar”, vertelt Bergwerff. Wilde kastanjes zijn bitter van smaak en niet eetbaar. Ze zijn zelfs licht giftig.

Hoe ziet de tamme kastanje eruit?

De tamme soort herken je vooral aan de bolsters met lange stekelige naalden zoals een egel. De kastanjes van de eetbare kastanjeboom zijn niet helemaal rond, maar meer ovaal of druppelvormig. Aan de bovenzijde hebben ze een platte kant met een klein wit pluimpje. In de bolsters zitten soms tot wel drie kastanjes!

Wat doet paardenkastanje?

Paardenkastanjes staan er om bekend de bloedsomloop in je lichaam te verbeteren. Een slechte bloedsomloop zorgt ervoor dat sommige delen van de huid niet de juiste voedingsstoffen krijgen. Na verloop van tijd kan dit ervoor zorgen dat het weefsel afbreekt waardoor cellulitis kan ontstaan.

Wat kun je met paardenkastanje?

Paardenkastanje versterkt de bloedcirculatie, beschermt de aderwand, vermindert zwellingen (van ledematen), werkt vochtafdrijvend en kan dus verlichting bieden bij oedeem, rusteloze benen, dunne huid met slecht genezende wondjes en eeuwig koude handen en voeten in de winter.

Wat gebeurt er als je een wilde kastanje eet?

Wilde kastanjes zijn bitter van smaak en niet eetbaar. Ze zijn zelfs licht giftig. Vergiftigingsverschijnselen die kunnen optreden na het eten van paardenkastanjes zijn misselijkheid, buikpijn, irritatie in de mond of keel en braken, aldus het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC).

Wat beschermt een kastanje?

Onrijpe zaden zijn omgeven door een bolster. Als de bolster openbarst, komen de rijpe zaden op de grond terecht. Het volgend voorjaar gebruiken ze hun reservevoedsel om te kiemen. Rondom een rijpe kastanje zit de bolster, die hier net openspringt.

Welke kastanjeboom geeft kastanjes?

De Tamme Kastanjeboom geeft eetbare vruchten af. De Dubbelbloemige Paardenkastanje, Aesculus Hippocastanum Baumannii, is een soort die geen vruchten draagt. Deze boom wordt ongeveer 15 meter hoog en de kastanjeboom in bloei kenmerkt zich door opvallende witte bloemen.

Is de paardenkastanje giftig?

De vrucht van de paardenkastanjeboom werd vroeger veel aan paarden gegeven om ze van de hoest te genezen, vandaar de naam. Ook voor geiten en varkens is de paardenkastanje eetbaar, maar voor mensen is ze giftig.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven