Wat is het verschil tussen gips en loopgips?

Wat is het verschil tussen gips en loopgips?

Gips waarmee je wel mag lopen Loopgips is gips dat u mag belasten, wat wil zeggen dat u met het gips mag lopen en staan. Dit wordt meestal met kunststofgips gemaakt. U moet een half uur wachten zodat het gips hard genoeg is om te belasten zodat u er mee kunt gaan lopen.

Wat is Kunststofverband?

Een gips- of kunststofverband zorgt ervoor dat het beschadigde bot, het gewricht of de pezen voldoende rust krijgt om te genezen.

Hoe ver mag ik lopen met loopgips?

Wanneer u een loopgips krijgt, houd er dan rekening mee dat het gips gedurende 30 minuten niet belast mag worden. Neem daarom een rolstoel en/of uw krukken mee naar de gipskamer.

Hoe snel krijg je loopgips?

Als de zwelling weg is, krijgt u rondom gips. Dit gebeurt meestal na ongeveer een week. Bij sommige breuken in de voet of enkel is loopgips mogelijk. Gips dat rondom wordt aangelegd is bijna altijd van kunststof.

Wat krijg je na loopgips?

Als een gipsverband nodig is, krijgt u meestal eerst een spalk. Een spalk bestaat uit gips dat aan één kant open is. Als er dan een zwelling ontstaat, gaat het gips niet knellen. U kunt ook een spalk krijgen na een operatie aan uw voet of been.

Heb je met loopgips krukken nodig?

Ja, met loopgips mag je zonder krukken lopen en fietsen. Het enige waar je rekening mee moet houden is, dat wanneer je gaat zitten je de gipsvoet omhoog moet leggen. Dat is om zwelling te voorkomen. En het lopen gaat met kleine stapjes, omdat je die enkel niet kunt gebruiken.

Hoe word je gipsverbandmeester?

Om toegelaten te worden tot de opleiding tot gipsverbandmeester ben je gediplomeerd verpleegkundige MBO/HBO of fysiotherapeut en BIG-geregistreerd. Er wordt een verklaring omtrent gedrag (VOG) van je gevraagd. De opleiding duurt 18 maanden en bestaat uit 23 lesdagen. Je werkt in een dienstverband van 32 uur.

Hoe weet ik of mijn gips te strak zit?

Hoe kunt u controleren of het gips te strak is: Kijk of u met uw vinger nog onder de randen van het gips kan komen. Gaat dit nog eenvoudig, dan zit het gips niet te strak. Controleer tevens de doorbloeding van de vingers/tenen. Indien u op het topje van uw vinger/teen drukt, dan kleurt deze wit.

Wat is de bedoeling van loopgips?

Omdat je je enkel niet kunt gebruiken, moet je met kleine stapjes lopen. In de meeste gevallen zit er onder het loopgips een zool bevestigd, welke je kunt losmaken als je naar bed gaat. Deze zool is vaak dikker dan de zool van je schoenen.

Hoe snel weer lopen na enkelbreuk?

Het herstel zal erg afhankelijk zijn van het soort breuk. Simpele breuken die met gips worden behandeld, zijn meestal na circa 6 weken weer vastgegroeid. Daarna zal er, al dan niet met fysiotherapie, geoefend moeten worden in het lopen. Het kan 3-6 maanden duren voordat de enkel weer is zoals voor het ongeluk.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven