Wat is het verschil tussen ketenaansprakelijkheid en inlenersaansprakelijkheid?

Wat is het verschil tussen ketenaansprakelijkheid en inlenersaansprakelijkheid?

Een inlener is hoofdelijk aansprakelijk voor de door de uitlener niet-betaalde loonheffingen en btw ter zake van de ingeleende arbeidskrachten. De uitzonderingen die gelden voor de ketenaansprakelijkheid zijn met uitzondering van laatstgenoemde ook van toepassing bij de inlenersaansprakelijkheid.

Wat is keten en inlenersaansprakelijkheid?

Inlenersaansprakelijkheid is een vorm van ketenaansprakelijkheid. Het is een wettelijke regeling om niet-betaalde loonheffingen én omzetbelasting te verhalen op de inlenende partij. Inlenersaansprakelijkheid is onderdeel van de invorderingswet 1990. Deze aansprakelijkheid betreft alleen de loonheffingen.

Wat is een ketenaansprakelijkheid?

De ketenaansprakelijkheidsregeling heeft als doel te voorkomen dat aannemers en onderaannemers misbruik maken van de uitbesteding van het werk bij de afdracht van loonheffingen. Op zijn beurt kan de onderaannemer (een deel van) het werk dat aan hem is uitbesteed, aan een ander uitbesteden. …

Wat is een Doorlener?

Een doorlener is een tussenpersoon bij inlenen van personeel: hij leent personeel in van de uitlener en leent het uit aan de inlener.

Wat is Disculpatieregeling?

Met een beroep op de zogenaamde disculpatieregeling kunt u uw inlenersaansprakelijkheid volledig uitsluiten. Dit betekent dat de inlener niet aansprakelijk gesteld wordt, ook niet als achteraf blijkt dat de uitlener te weinig loonheffingen of btw heeft afgedragen.

Wat is verklaring betalingsgedrag inlenersaansprakelijkheid?

Met de verklaring kunt u aantonen dat u als uitlener de aangegeven en nageheven loonheffingen en btw hebt betaald of dat u hiervoor zekerheid hebt verstrekt. Als u uitstel van betaling hebt in verband met betalingsproblemen, een ingediend bezwaar, een beroep of een hoger beroep, dan staat dit ook op de verklaring.

Wat is een verklaring betalingsgedrag keten en inlenersaansprakelijkheid?

Wat kan een inlener doen om zich te beschermen tegen inlenersaansprakelijkheid?

Een inlener is hoofdelijk aansprakelijk voor de door de uitlener niet-betaalde loonheffingen en btw ter zake van de ingeleende arbeidskrachten. Met een beroep op de zogenaamde ‘disculpatieregeling’ kan de inlenersaansprakelijkheid in beginsel volledig worden uitgesloten.

Waar staat WKA voor?

BNL Advies. De Wet ketenaansprakelijkheid (Wka) maakt de aannemer van een werk en de inlener van arbeidskrachten aansprakelijk voor de loonheffingen die zijn onderaannemer in verband met aan hem uitbesteed werk moet afdragen. De Wka maakt elke schakel van de keten aansprakelijk voor alle volgende schakels in de keten.

Wat is WKA Belastingdienst?

De Wet Ketenaansprakelijkheid (WKA) bepaalt dat bedrijven die personeel inhuren van uitzendbureaus, detacheringsbedrijven, onderaannemers of payrollbedrijven, in de keten aansprakelijk zijn voor de loonheffingen voor het ingehuurde personeel als de uitlener deze niet betaalt.

Wat valt er onder de Inlenersbeloning?

De inlenersbeloning ziet erop toe dat uitzendkrachten evenveel verdienen en ontvangen als overige personeelsleden van de inlener, die dezelfde werkzaamheden verrichten volgens de cao van de inlener.

Wat houdt een verklaring van betalingsgedrag in?

Is WKA verplicht?

Wanneer is de WKA van toepassing? Zodra er sprake is van onderaanneming is de WKA Ketenaansprakelijkheid van toepassing. Dit betekent dat je als hoofdaannemer aansprakelijk bent voor de afdracht van de lonen, belastingen en premies van de onderaannemer(s).

Wat is WKA verklaring ZZP?

De Wet Keten Aansprakelijkheid, ofwel afgekort WKA is de aansprakelijkheid voor belasting- en of premieschulden welke zijn gemaakt in de ‘arbeidsketen’. Voornamelijk voor zelfstandigen binnen de flexbranche is het naleven van deze verplichting van essentieel belang om succesvol zaken te kunnen doen.

Waarom verklaring betalingsgedrag belastingdienst?

Om het risico te beperken dat u loonheffingen moet betalen voor ingehuurde arbeidskrachten, kunt u het uitzend- of detacheringsbureau vragen om een verklaring betalingsgedrag. Hiermee vermindert u het risico voor de zogeheten inlenersaansprakelijkheid.

Hoe werkt inleen Doorleen?

Als de uitzender iemand uitleent aan een doorlenende partij, heeft de uitzendkracht op grond van de NBBU-CAO recht op hetzelfde loon als medewerkers in dienst van de doorlener. Zijn loon wordt dus niet vergeleken met dat van personeel in dienst van de onderneming waar hij in de praktijk werkt.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven