Inhoudsopgave
Wat is het verschil tussen meningitis en Meningokokkensepsis?
Meningokokkenziekte is een (sub)acute infectieziekte veroorzaakt door de bacterie Neisseria meningitidis (meningokok). Kenmerkend zijn de ontsteking van de hersenvliezen en/of ruggenmergvliezen (nekkramp, meningitis) en/of een bloedvergiftiging (sepsis).
Hoe kun je besmet raken met meningokokken?
Meningokokkenziekte kun je krijgen door verschillende meningokokkenbacteriën. De bacterie kan in de neus of keel zitten, zonder dat je ziek hoeft te worden. Door te hoesten, niezen of zoenen kun je een ander besmetten. Voor baby’s en tieners is de ziekte het meest gevaarlijk.
Waar wordt de meningokokken prik gezet?
De vaccinatie wordt tegelijk met de BMR Bof, mazelen, rodehond-vaccinatie gegeven. Deze worden gegeven in de bovenarm(en) en/of bovenbeen. De vaccinatie beschermt je 10 jaar lang. Het vaccin tegen meningokokkenziekte wordt wereldwijd al veel jaren gebruikt.
Hoe voorkom je meningokokken?
Daarnaast is een goede hygiëne belangrijk om meningokokken te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van papieren zakdoekjes bij het hoesten en niezen. Was ook regelmatig je handen, vooral na hoesten en niezen. Echter, de meest effectieve manier om een meningokokkeninfectie te voorkomen is vaccinatie.
Wat kun je doen tegen meningokokken?
Kinderen krijgen sinds 2002 een inenting tegen meningokok type C. Vanaf mei 2018 krijgen kinderen de inenting tegen typen A, C, W en Y….Bij hoesten of niezen:
- Gebruik een papieren zakdoek.
- Gebruik een zakdoek maar één keer.
- Gooi de zakdoek na gebruik weg.
- Was hierna je handen.
Hoeveel doden door meningokokken?
Sinds 2015 zijn er 49 patiënten overleden aan meningokokkenziekte serogroep W (16%) waarbij er een toename in het aantal overlijdens was tot en met 2018, gevolgd door een daling in 2019 (Figuur 2). In 2020 zijn geen overlijdens door meningokokkenziekte serogroep W gemeld.
Hoe voelt de meningokokken prik?
De prik duurt maar kort en is minder eng dan je misschien denkt. Soms voelt de plek van de prik daarna een beetje hard of wordt je huid rondom de prik wat rood. Je kunt gewoon naar school of sporten. Je hoeft ook geen tabletje tegen de pijn te nemen voordat je de prik haalt of na afloop.