Inhoudsopgave
Wat is het verschil tussen regels en afspraken?
Een regel bepaalt hoe je je moet gedragen. Regels komen eenzijdig tot stand en er volgt een consequentie als je ze niet naleeft. Een afspraak is een overeenkomst en wordt in overleg bepaald.
Hoe afspraken maken in de klas?
Duidelijk zijn betekent dat je zorgt voor regels en afspraken die een klas goed laten draaien. Startende leraren hebben vaak schrik om streng te zijn….
- 1Niets is normaal.
- 2Blijf consequent: hou vol, hou focus.
- 3Duidelijke afspraken mét leerlingen.
- 4Betrek collega’s waar nodig.
- 5Wees duidelijk bij overtredingen.
Waarom zijn er regels en afspraken?
Waarom regels en afspraken? Het liefst wil je zelf bepalen wat je doet en hoe je het doet, maar regels zijn nodig. Als iedereen gewoon maar doet waar hij zin in heeft, wordt het een chaos. Gelukkig mag je als je ouder wordt meestal steeds meer meepraten over de regels thuis.
Hoe maak je afspraken met een kind?
Tip 1: Bedenk eerst of het een afspraak of een regel is Bij een afspraak is er ruimte voor overleg en inbreng van beide partijen. Een regel leg jij op en die kan je dus kant en klaar geven. Tip 2: Visualiseer de afspraak Kinderen(met of zonder ASS) zijn vaak beelddenker.
Waarom afspraken maken in de klas?
Natuurlijk zijn er schoolregels waar zowel leraren als leerlingen zich aan moeten houden, maar in je eigen (klas) is het belangrijk om te weten waar iedereen zich aan moet houden. Daarom moet je duidelijke afspraken met leerlingen maken.
Waarom regels in de klas?
Doel van het samen regels maken is kinderen te leren dat gedragsregels er zijn om mensen goed met elkaar te laten opschieten in een groep, dus om mensen te helpen en een veilige omgeving te bieden. Door de regels samen te ontwerpen worden leerlingen mede-eigenaar gemaakt van hun eigen leeromgeving.
Waarom afspraken maken met kinderen?
Wil je regels die meer in het belang van je kind zijn, die over meer gaan dan de veiligheid van je kind en meer over het kind gaan dan over jou, dan is het beter om afspraken te maken.
Wat zijn wetten en regels?
Een wet is vaak verbonden aan een overheid of autoriteiten. Een regel is iets milder van aard en zal meer tussen ”gewone” mensen tot stand komen.
Wat doe je als iemand zijn afspraken niet nakomt?
In principe kom je gemaakte afspraken altijd na. Wanneer het niet lukt om afspraken na te komen dan trek je aan de bel en leg je uit dat er nieuwe afspraken moeten komen. Je legt uit waarom dat zo is. Er kunnen situaties zijn waardoor overmacht ontstaat immers.
Wat is belangrijk in een klas?
Organisatorische vaardigheden zijn onmisbaar bij het managen van een klas. Naast het organiseren zelf gaat het om het plannen, coördineren, leidinggeven en het controleren van leeractiviteiten. De leerkracht moet het onderwijs zo organiseren dat alle leerlingen voldoende aandacht en tijd krijgen om te leren.
Hoe krijg je de aandacht van de klas?
5 manieren om de klas muisstil te krijgen
- Markeer het begin van de les. Schep duidelijkheid voor leerlingen door het begin van de les duidelijk te markeren.
- Zorg voor een duidelijk stramien.
- Maan leerlingen non-verbaal tot stilte.
- Sla een brug naar de vorige situatie.
- Praat zachter om de aandacht te krijgen.
Wat is belangrijk in de klas?
Overzicht over de klas hebben. Aandacht over meerdere zaken tegelijk verdelen. Duidelijk en consequent zijn en evenwichting reageren. Lesgeven vanuit een visie en op een manier die bij je past.