Wat is het verschil tussen TOS en taalachterstand?

Wat is het verschil tussen TOS en taalachterstand?

Een taalachterstand kan ontstaan als een kind zijn moedertaal weinig hoort of spreekt. Door meer taalaanbod, haalt het kind de achterstand vaak weer in. Bij een taalontwikkelingsstoornis is er meer aan de hand. Er is iets mis met het aangeboren vermogen om taal te leren.

Wat is een taalachterstand?

Taalachterstand betekent: een kind dat op school komt, begrijpt en kent minder Nederlandse taal dan de leerkracht verwacht. Kinderen met een taalachterstand hebben geen moeite met technisch lezen: zij kunnen even goed letters verklanken als andere leerlingen.

Is TOS te genezen?

Voor schoolgaande kinderen kun je denken aan speciale scholen of gespecialiseerde begeleiding op een reguliere school. Een taalontwikkelingsstoornis is niet te genezen maar een goede en liefst vroege behandeling kan een kind leren om beter met taal om te gaan zodat het zich beter kan redden.

Waar kunnen ze een stoornis in de taalontwikkeling herkennen?

Stellen van diagnose Soms wordt (het vermoeden van) TOS ontdekt op het consultatiebureau als het kind laat is met praten of weinig spreekt. Soms wordt op de peuterspeelzaal, kinderdagverblijf of op school pas ontdekt dat er iets niet klopt, of de ouders ontdekken dit zelf.

Hoe ervaar je TOS?

De opdrachten hebben allemaal met taal te maken. Je voert ze samen met een ander uit. Je oefent situaties die zowel op school als thuis kunnen voorkomen. Je ervaart hoe lastig het is als je de ander niet begrijpt of verstaat.

Welke gedragingen vertoont een kind met TOS?

Signalering

  • Het kind heeft moeite om anderen te begrijpen en zichzelf begrijpbaar te maken.
  • Het kind heeft een kleine woordenschat.
  • Het kind heeft woordvindingsproblemen.
  • Het kind is moeilijk te verstaan als het praat.
  • Het heeft moeite met talige instructie.
  • Het lukt het niet om talige opdrachten goed uit te voeren.

Wat heeft een leerling met TOS nodig?

Om met elkaar te kunnen communiceren, heb je een woordenschat nodig. Veel TOS-kinderen moeten geholpen worden bij het uitbreiden van hun woordenschat: woorden vormen de bouwstenen van onze taal. Leerlingen oefenen en ervaren nieuwe woorden door uitbeelden, zichtbaar maken, voelen, lezen en schrijven.

Wat kun je doen aan een taalachterstand?

Gevolgen van een taalachterstand Veel informatie wordt namelijk overgedragen via gesproken of geschreven taal. Als een kind de taal niet goed beheerst, kan het zijn dat hij op school achterstanden gaat ontwikkelen op de verschillende vakgebieden zoals begrijpend lezen en rekenen.

Hoe herken je een Taalontwikkelingsstoornis?

Kenmerken TOS Het kind heeft moeite om op een woord te komen. Het kind is niet goed te verstaan. Het kind wordt boos als hij of zij niet begrepen wordt of anderen niet begrijpt. Het kind maakt korte zinnen of veel fouten bij het maken van zinnen.

Is TOS blijvend?

De meeste kinderen blijven hun hele leven last houden van de gevolgen van hun taalstoornis. Ze ondervinden op latere leeftijd problemen bij keuze van een studie of het vinden van een baan. De taal- en hieraan gerelateerde leerproblemen hebben tot gevolg dat een jong volwassene met TOS meestal laagopgeleid is.

Hoe wordt TOS gediagnosticeerd?

Om de diagnose TOS te kunnen stellen worden de taalvaardigheid, het gehoor en de non-verbale intelligentie beoordeeld. De taalvaardigheid wordt in kaart gebracht met verschillende taaltests voor het taalbegrip en de taalproductie (woorden en zinnen). Daarnaast worden de communicatievaardigheden van het kind beoordeeld.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven