Wat is het verschil tussen verordening en een richtlijn?

Wat is het verschil tussen verordening en een richtlijn?

Een richtlijn bevat een resultaatverplichting en is verbindend voor de lidstaten. Zij dienen hun nationale wetgeving zodanig aan te passen dat het doel van een richtlijn kan worden gerealiseerd. Richtlijnen zijn gericht tot de lidstaten. Dit in tegenstelling tot verordeningen, die zijn gericht tot eenieder.

Wat houdt verordening in?

Een verordening is een juridisch verbindende regeling van de EU. Een verordening heeft een algemene strekking, is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat. Dit laatste betekent dat een verordening niet eerst hoeft te worden omgezet in nationale wetgeving.

Wie stelt een uitvoeringsverordening vast?

Volgens artikelen 147 en 149 Gemeentewet komt de bevoegdheid tot vaststelling van gemeentelijke verordeningen in beginsel toe aan de gemeenteraad. Bij de wet of door de raad krachtens wet kan de bevoegdheid evenwel ook toegekend worden aan het college van burgemeester en wethouders of aan de burgemeester.

Wat is een uitvoeringsverordening?

Een uitvoeringsverordening mag niet meer bevatten dan regels om ervoor te zorgen dat een stuk wetgeving ‘volgens eenvormige voorwaarden’ wordt uitgevoerd. Uitvoeringsverordeningen betreffen heel specifieke onderwerpen en zijn in principe technisch van aard.

Waar dient een APV voor?

In de Algemene plaatselijke verordening (APV) worden onder andere voorschriften gegeven op het gebied van de openbare orde en veiligheid in de breedste zin van het woord. Hierbij valt te denken aan: verkeerszaken, horeca-aangelegenheden en bescherming van het milieu.

Hoe werkt APV?

In de Algemene Plaatselijke Verordening, oftewel APV, staat de regelgeving die in je gemeente geldt. De APV gaat altijd in op regelgeving rondom openbare orde en veiligheid. Denk bijvoorbeeld aan plekken waar het toegestaan is om alcohol te drinken en waar het toegestaan is om met een groepje op straat te hangen.

Welk orgaan stelt een gedelegeerde verordening vast?

Vaststellen gedelegeerde verordening Op basis van een bestaande Europese wet mag de Europese Commissie gedelegeerde verordeningen opstellen. Experts beoordelen de voorstellen, en het Europees Parlement en de Raad van Ministers kunnen vooraf en/of achteraf bezwaar maken.

Wat is zonder meer direct in alle lidstaten van de Europese Unie van toepassing?

Verordeningen bevatten regels die direct gelden in alle lidstaten van de Europese Unie. Verordeningen hebben daarmee een vergelijkbare status als nationale wetten in de lidstaten, maar in geval van strijdigheid gaat de verordening boven de nationale wet.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven