Wat is het verschil tussen vroedvrouw en gynaecoloog?

Wat is het verschil tussen vroedvrouw en gynaecoloog?

In het ziekenhuis wordt het grootste deel van de bevalling ook opgevolgd door vroedvrouwen, zij ondersteunen het werk van de gynaecoloog. Wanneer je tijdens de zwangerschap beroep deed op een zelfstandige vroedvrouw, dan kan zij jou ook – in samenspraak met het ziekenhuis – begeleiden tijdens de bevalling.

Wat is de taak van een vroedvrouw?

De vroedvrouw staat je bij zowel bij de keuze voor een thuisbevalling als bij een bevalling in het ziekenhuis of in een geboortehuis. De vroedvrouw neemt ook de medische zorgen op zich na de geboorte en biedt steun en informatie aan (kersverse) ouder(s) in de kraamperiode, onder andere bij begeleiding van borstvoeding.

Wat is een goede vroedvrouw?

De vroedvrouw ondersteunt en stelt je gerust. En die jou, tijdens de zwangerschap al voorbereidt op de bevalling, voeding, de kraamperiode en het prille ouderschap. Dat doet ze tijdens individuele gesprekken, maar vaak ook tijdens groepslessen, zoals een zwangerschapscursus of borstvoedingscursus.

Wat is het verschil tussen een vroedvrouw en een verloskundige?

Verloskundige is recenter uitgevonden als synoniem aan vroedvrouw. In het woord zit ‘verlossen’ wat doelt op het verlossen van de moeder tijdens een bevalling. In tegenstelling tot ‘vroedvrouw’ doelt de moderne versie zich meer op het bevallen.

Hoe vaak komt vroedvrouw na bevalling?

Voor elke prille mama voorzien we de eerste vijf dagen na de bevalling elke dag een huisbezoek. Deze huisbezoeken zijn een voortzetting van de zorgen die de mama en de baby in het ziekenhuis krijgen.

Hoeveel sessies vroedvrouw terugbetaald?

Het ziekenfonds betaalt een flink stuk van de kosten voor een zelfstandig vroedvrouw terug (tot 10 huisbezoeken). Als de vroedvrouw geconventioneerd is dan worden de meeste kosten zelfs 100 % terugbetaald, volgens het derde-betalerssysteem (de vroedvrouw wordt rechtstreeks betaald door het ziekenfonds).

Wat verdien je als vroedvrouw?

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Vroedvrouw Per maand verdient de Vroedvrouw gemiddeld tussen de €2000,- en €4000,-. Dit is afhankelijk van de organisatie waar de Vroedvrouw werkt. Vroedvrouwen die in loondienst werken hebben daarnaast vaak recht op vakantietoeslag en onregelmatigheidstoeslag.

Hoe lang vroedvrouw aan huis?

Vooral het bezoek 6 tot 8 weken na de bevalling is erg belangrijk (huisbezoek of bij de gynaecoloog). De vroedvrouw controleert dan de medische en psychologische toestand van de mama na de bevalling. Het ziekenfonds betaalt een flink stuk van de kosten voor een zelfstandig vroedvrouw terug (tot 10 huisbezoeken).

Waarom zelfstandige vroedvrouw?

Een zelfstandige vroedvrouw begeleidt u thuis tijdens uw eerste dagen na de bevalling. Zij biedt de nodige zorgen na het ziekenhuisverblijf. Zij kan u ondersteuning bieden tot uw kindje één jaar oud is.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een verloskundige?

Je bent dus vrij om zelf een verloskundige uit te kiezen; net als je je eigen huisarts mag bepalen. Veel vrouwen kiezen een verloskundige in de buurt, maar vooral in grote steden zijn er veel verloskundigenpraktijken. Kies een praktijk die bij je past; bij welke verloskundige(n) je prettig voelt.

Wat is de rol van een verloskundige?

De verloskundige controleert jouw gezondheid en die van je baby, maar ze bespreekt ook met jou (en je partner) hoe je je zwangerschap beleeft. De verloskundige is er om naar jou te luisteren. Heb je bijvoorbeeld vragen over je zwangerschap, de bevalling, je rol als moeder of de relatie straks met je partner?

Hoe vaak vroedvrouw aan huis?

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven