Wat is het verworven afweersysteem?

Wat is het verworven afweersysteem?

Het verworven afweersysteem wordt ook wel het specifieke afweersysteem genoemd. De cellen die bij dit afweersysteem horen, hebben zich ‘gespecialiseerd’: ze richten zich tegen bepaalde indringers.

Waarom is de mechanische barrière van de huid een aspecifieke afweer?

Barrière 1, de huid De huid is (op een paar plekken na, mond, ogen etc.) een gesloten orgaan. Hier kunnen dus geen organismen doorheen. Door talgklieren in de huid wordt talg afgescheiden (vet), hierdoor wordt de huid waterafstotend en bestendig tegen micro-organismen.

Wat is het verschil tussen immuunsysteem en weerstand?

Weerstand wordt ook wel immuunsysteem, afweersysteem of immuniteit genoemd. Er is dus geen verschil tussen weerstand en immuunsysteem. Je immuunsysteem wordt ook wel gezien als de natuurlijke weerstand en is een verdedigingsmechanisme in je lichaam dat zich verdedigt tegen invloeden van buitenaf.

Welke cellen zijn er betrokken bij de bestrijding van deze ziekteverwekker?

specifieke afweer is de afweer die (door de aspecifieke afweer) wordt geactiveerd ter bestrijding van een specifieke ziekteverwekker. Hij bestaat uit B- en T-cellen. T-helpercellen activeren B-cellen en T- killercellen (lymfocyten).

Wat verstaan we onder Complementfactoren?

(complement-systeem) Keten van eiwitten die onder invloed van lichaamsvreemde stoffen andere afweerreacties stimuleren en sommige lichaamsvreemde stoffen direct kunnen vernietigen.

Wat wordt gerekend tot de verworven afweer?

Het is de taak van het immuunsysteem om ziekteverwekkers te detecteren en vervolgens te elimineren. Voorbeelden: Aangeboren immuniteit : macrofagen en het complementsysteem dat in het bloed aanwezig is. Verworven immuniteit : antilichamen uit B-cellen.

Waarom noemen we aspecifieke afweer Aspecifiek?

De aspecifieke afweer bestaat uit stoffen en cellen die zich niet specifiek richten tegen één soort ziekteverwekker.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven