Inhoudsopgave
Wat is het voordeel van een lichte huidskleur?
Het voordeel van een lichte huid is dat deze huid het zonlicht niet zo effectief blokkeert als de donkere huid, wat leidt tot een hogere productie van vitamine D3, de vitamine die noodzakelijk is voor kalkopname en botgroei.
Waarom wordt mijn huid donkerder?
Het belangrijkste huidpigment is melanine. Dat is een donkerbruine kleurstof die door bepaalde cellen (melanocyten) in de bovenste huidlaag wordt gemaakt. De aanmaak van melanine wordt door zonlicht verhoogd, waardoor uw huid bruin wordt.
Kan een moedervlek schilferen?
In het plekje ontstaat vervolgens een zweertje dat niet geneest. Soms zit er een schilferend korstje op, soms niet.
Wat is een licht getinte huid?
Na blootstelling aan zonlicht wordt de huid langzaam bruin. Dit huidtype komt veel voor in Europa. Deze mensen hebben een licht getinte huidskleur. De kans op snelle verbranding in de zon is kleiner.
Wat zorgt voor huidskleur?
Pigment (melanine) beschermt je huid tegen UV-straling die in zonlicht zit. Pigment is een bruine kleurstof die wordt gemaakt door pigmentcellen. Door kleine korreltjes pigment af te geven aan de buitenste laag van je opperhuid, krijgt je huid haar kleur.
Wat bepaald de kleur van de huid?
SOORTEN PIGMENT Er zijn twee soorten melanine: eumelanine of feomelanine. Eumelanine is de gele tot roodbruine kleurstof die de kleur van de huid bepaalt. Feomelanine kleurt de huid donkerbruin tot zwart. In ieder mens domineert een bepaalde type melanine, dit is vooral genetisch bepaald.
Kunnen moedervlekken groter worden?
Moedervlekken die steeds groter worden en vooral wanneer zij een grillige vorm ontwikkelen moeten met aandacht worden bekeken. Bij de verandering van een moedervlek in een melanoom wordt ook een kleurverandering gezien. Meestal ontstaat een donkere vlek of bobbel. Vooral grijze en blauwe kleuren zijn erg verdacht.
Waar moet je opletten bij een moedervlek?
Een normale moedervlek kan veranderen in een kwaadaardige moedervlek: een melanoom. Waar moet je op letten? Als een moedervlek groeit, jeukt of pijnlijk is, als er korstjes op ontstaan, als hij gaat bloeden of als een moedervlek verandert van kleur of vorm – dan kan er iets aan de hand zijn.