Inhoudsopgave
Wat is Hyperosmolair Hyperglykemisch syndroom?
Het Hyperosmolair hyperglycemisch syndroom (HHS) kenmerkt zich door het samengaan van ernstige hyperglykemie met dehydratie in afwezigheid van noemenswaardige ketonenproductie. De ernst van het HHS wordt bepaald door de mate van plasma-hyperosmolariteit. Deze is gecorreleerd aan de mate van bewustzijnsstoornis.
Wat is Ketoacidosis?
Als er geen glucose beschikbaar is – zoals in geval van insulinetekort bij diabetes – zal ons lichaam op zoek gaan andere energiebronnen. Het gaat dan voornamelijk vetten afbreken en verbranden. Bij dit proces komen afbraakproducten in het bloed terecht, dat zijn de ketonen.
Wat is een ontregelde diabetes?
De meest ernstige vormen van ontregelde diabetes mellitus zijn de diabetische ketoacidose (DKA) en het hyperosmolaire hyperglycemische non-ketotische syndroom (HHS). Hoewel DKA vooral voorkomt bij type 1 diabetes en het HHS bij type 2 diabetes hebben beide complicaties als klinisch probleem veel overeenkomsten.
Wat is Hyperosmolair Hyperglykemisch non Ketotisch syndroom?
Hyperosmolair hyperglykemisch non-ketotisch syndroom (HHS) Ernstige hyperglycaemie met dehydratie zonder noemenswaardige ketonenproductie.
Wat betekent Hyperosmolair?
Een vorm van coma (bewusteloosheid) die verband houdt met hoge concentraties glucose in het bloed en een medische spoedbehandeling vereist. Mensen met deze aandoening zijn meestal ouder en zwak als gevolg van verlies van lichaamsvocht en -gewicht.
Wat zijn ketonen en wat doen ze?
Ketonen zijn eigenlijk een alarmbrandstof, zegt Hespel: als je lichaam te weinig energie heeft, in eerste instantie suikertekort, gaat de lever bij de vetverbranding ketonen produceren en hersencellen prioritair bevoorraden, maar evengoed de spieren.
Wat te doen bij ketonen?
Wat te doen bij ketoacidose?
- Neem direct contact op met je behandelaar.
- Controleer zeer regelmatig je bloedglucosewaarden;
- Controleer ketonen (indien mogelijk).
- Drink veel water;
- Drink absoluut geen alcohol;
- Dien extra insuline toe (in overleg met je behandelaar).