Inhoudsopgave
- 1 Wat is katheterisatie voor je hart?
- 2 Hoe gaat een dotterbehandeling?
- 3 Wat is het verschil tussen catheterisatie en dotteren?
- 4 Is katheteriseren gevaarlijk?
- 5 Hoe lang duurt dotteren kransslagader?
- 6 Hoe lang moet je in het ziekenhuis blijven na dotteren?
- 7 Is dotteren hetzelfde als een stent plaatsen?
- 8 Kan je oud worden met stents?
Wat is katheterisatie voor je hart?
Wat is hartkatheterisatie? Tijdens een hartkatheterisatie worden het hart en de kransslagaders van binnen onderzocht. Kransslagaders zijn de bloedvaten die zorgen voor de toevoer van zuurstof naar het hart. Ook kunnen verschillende metingen gedaan worden en kunnen functies van het hart worden onderzocht.
Hoe gaat een dotterbehandeling?
Via de katheter brengt de arts een ballonnetje naar de plek waar uw slagader vernauwd is. Dit ballonnetje wordt opgeblazen (dotteren) waardoor de vaatwand oprekt. Zo wordt de vernauwing opgeheven en de slagader wijder gemaakt. In bijna alle gevallen plaatst de arts daarna een stent.
Wat is stent plaatsen?
Het plaatsen van een stent gebeurt via een minimaal-invasieve ingreep. Hierbij worden een stent en een ballon via een klein sneetje ingebracht en samen gebruikt om de plaque-afzetting in een kransslagader weg te duwen en daarmee de hartaandoening te behandelen.
Wat is het verschil tussen catheterisatie en dotteren?
Hartkatheterisatie is een onderzoek, maar in bepaalde gevallen – bijvoorbeeld bij een acuut hartinfarct – gaat het onderzoek onmiddellijk over in een behandeling, het dotteren. Via de katheter worden minuscule instrumenten naar de plaats van de vernauwing geleid, waarbij de draad fungeert als een soort monorail.
Is katheteriseren gevaarlijk?
Hiernaast loop je na een hartkatheterisatie risico op trombose. Dit kan leiden tot een hartinfarct of hersenbloeding. Ook kan de wand van de kransader of kransslagader waar de katheter is ingebracht scheuren. Dit kan een hartinfarct of ventrikelfibrilleren veroorzaken.
Wat betekent gedotterd worden?
Met dotteren wordt een dicht of vernauwd bloedvat van de hartspier weer open gemaakt. Dit gebeurt met een klein ballonnetje. Een stent op de plaats van de vernauwing houdt het bloedvat open. Dotteren gebeurt onder plaatselijke verdoving.
Hoe lang duurt dotteren kransslagader?
De eigenlijke behandeling duurt ongeveer een uur tot anderhalf uur. Voor de cardioloog met dotteren kan beginnen, maakt hij eerst een aantal beelden van de kransslagader waarin de vernauwing zit. Dit gebeurt op dezelfde manier als bij een hartkatheterisatie. Hierover kunt u meer lezen in de folder Hartkatheterisatie.
Hoe lang moet je in het ziekenhuis blijven na dotteren?
Herstel. Patiënten blijven meestal een nacht in het ziekenhuis en gaan de dag na de ingreep naar huis. Sommige patiënten gaan zelfs dezelfde dag al naar huis. Hoelang u in het ziekenhuis moet blijven, hangt af van eventuele complicaties tijdens de ingreep en de genezing van de inbrengplaats van de katheter.
Wat is het doel van een dotterbehandeling met stent?
Met dotteren wordt de vernauwing in de kransslagader opgerekt met een soort ballonnetje. Daardoor kan er weer genoeg bloed doorheen stromen. Meestal wordt er ook een stent geplaatst. Bij een vernauwing kan er niet genoeg bloed meer door de vaten stromen.
Is dotteren hetzelfde als een stent plaatsen?
Een dotterbehandeling is een behandeling waarbij we met een ballon een vernauwing of afsluiting in uw bloedvat opheffen. Bij het plaatsen van een stent plaatsen we een slangetje met hieraan een stent (een soort metalen gaaswerkje) in de vernauwde ader. De stent houdt het bloedvat open.
Kan je oud worden met stents?
Na de plaatsing van een stent kunt u wellicht zelfs al sneller uw normale leven hervatten.
Is een katheter pijnlijk?
Het inbrengen van de katheter kan gevoelig of pijnlijk zijn. Ook kan het zijn dat u direct na het inbrengen van de katheter het gevoel heeft dat u moet plassen. Dat kan enkele dagen duren, maar geeft niet. De urine vloeit vanzelf weg via de katheter.