Inhoudsopgave
Wat is Koolstoffixatie?
Koolstoffixatie. Planten en algen hebben de mogelijkheid om CO2 uit de atmosfeer in te vangen en om te zetten in energie. Dit wordt ook wel het fixeren van koolstof genoemd. Onder invloed van licht kunnen planten CO2 omzetten in glucose (C6H12O6), wat ook weer een koolstofverbinding is.
Wie heeft fotosynthese uitgevonden?
In 1778 herhaalde Jan Ingenhousz de experimenten van Priestley en ontdekte dat de invloed van zonlicht een plant in staat stelde de muis te redden. In 1796 toonde Jean Senebier aan dat de ‘verwonde’ lucht CO2 was en dat deze opgenomen werd in planten tijdens fotosynthese.
Hoe werkt de koolstofkringloop?
In de korte koolstofkringloop spelen planten een grote rol. Zo nemen levende planten CO2 uit de lucht op en ademen zuurstof uit. Wanneer planten afsterven, bij bosbranden of bij het omzetten van biomassa in energie, komt er CO2 vrij dat weer kan worden opgenomen door levende planten.
Wat is koolstofkringloop biologie?
De koolstofkringloop is de bekendste biogeochemische kringloop en beschrijft alle processen waarmee het element koolstof door het systeem Aarde circuleert. De koolstofkringloop beschrijft onder andere wat er gebeurt met door mensen uitgestoten koolstofdioxide in de atmosfeer.
Hebben planten donker nodig?
Wanneer een plant geen licht, water of koolstofdioxide krijgt, dan kan de plant geen chemische energie aan maken en zal deze uiteindelijk dood gaan. Planten die van naturen op donkere plaatsen leven, zoals de planten op de bodem van het regenwoud, hebben niet veel licht nodig om te kunnen overleven.
Wat zijn C3 en C4 planten?
Bij C3-planten is het enzym dat koolstofdioxide bindt minder werkzaam bij hogere temperaturen en lage concentraties koolstofdioxide. Bij C4-planten, wordt koolstofdioxide eerst vastgelegd in een molecuul met 4 koolstofatomen (oxaloacetaat). Dit enzym heeft een grote affiniteit (aantrekkingskracht) met koolstofdioxide.