Inhoudsopgave
Wat is Lateralisatieproces?
Het lateralisatieproces Dit is een rijpingsproces van de hersenhelften, waarbij iedere helft zich specialiseert in zijn eigen specifieke functies. Daarbij wordt één helft de dominante/leidende helft, zodat alle hersenprocessen efficiënt en in samenwerking met elkaar kunnen verlopen.
Wat zijn lateralisatie oefeningen?
Lateralisatietraining. Lateralisatie Een fase in de neuromotorische ontwikkeling waarbij de linker of rechter hersenhelft zijn dominantie krijgt. Vóór de leeftijd van ongeveer 6 jaar hanteert het kind beide handen en voeten doorgaans evenwaardig. De bewegingen zijn elkaars spiegelbeeld (symmetrisch).
Wat betekent Lateraliteit?
Lateraliteit (of: hemisferische specialisatie) duidt op verschillen in specialisatie van de beide hersenhelften. Men bedoelt hiermee vooral verschillen in zintuigelijke, motorische, cognitieve en emotieve functies.
Wat is lateralisatie van zorg?
Ziekenhuizen verwachten veel en snel van wat in jargon ‘lateralisatie’ wordt genoemd: het verplaatsen van zorg van de ene naar de andere locatie. Lateralisatie kan succesvol verlopen, als er maar rekening wordt gehouden met specifieke succes- en faalfactoren.
Wat is de Slurffase?
De antagonistische- of Slurf fase (zichtbaar van 0 tot 9 maanden) In deze fase is de spierwerking in de ene lichaamshelft antagonistisch aan die van de andere lichaamshelft. Als de linker lichaamshelft aanspant ontspant de rechterkant. De ene hand knijpt en de andere hand spreidt.
Wat is lateralisatie in de zorg?
Wat doet de linkerhersenhelft?
Maar op sommige gebieden kunnen hersenhelften dominant zijn. De linkerhersenhelft is heel belangrijk voor taal (zoals schrijven en lezen), spraak en complexe bewegingen. Deze hersenhelft richt zich meer op details. Deze helft bestuurt de rechterkant van je lichaam.
Wat is Slurfmotoriek?
Als de linker lichaamshelft aanspant ontspant de rechterkant. De ene hand knijpt en de andere hand spreidt. Die tegenbeweging worden synkinesiën genoemd en zijn dwangmatig. Deze fase wordt ook slurfmotoriek genoemd omdat de beweging lijkt op die van de slurf van een olifant.